Előfizetői tartalom

A világ legjobb tüzérségi fegyvereit kapja meg Ukrajna – Ez lesz a csodafegyver, ami legyőzi Putyint?

Huszák Dániel
Döntő szerepet játszik a Donbaszért folytatott harcokban a tüzérség, egy olyan fegyvernem, melyből az orosz haderő lényegesen nagyobb mozgósítható állománnyal, tartalékokkal rendelkezik, mint az ukránok. A nyugati országok a világ legmodernebb önjáró tüzérségi fegyvereit – CAESAR-okat, Panzerhaubitze 2000-eseket, Zuzana 2-eseket, M270-es és M142-es rakéta-sorozatvetőket -, ajánlották fel az ukrán fegyveres erőknek, hogy kiegyenlítsék egy kicsit az erőviszonyokat, de ezeknek a fegyvereknek a nagy része még nem érkezett meg.  Fordulhat az ukránok hadiszerencséje a Donbaszban a nyugati eszközöknek köszönhetően? Sikerül felvenni a harcot az orosz tüzérséggel? Sikerülhet átváltani a nehézkes védekezést ellentámadásba? Nézzük.

Ezért kellenek a nyugati tüzérségi eszközök 2Sz19-SzM önjáró löveg Moszkvában. Fotó: Iliya Pitalev - Host Photo Agency via Getty Images Néhány hete nyíltan kijelentették az orosz vezetők, hogy taktikát váltanak a Donbaszban. Helyszíni beszámolók alapján az a kép rajzolódik ki, hogy az orosz tüzérség sokkal aktívabb lett; nagy számú önjáró löveget csoportosítottak...

Kedves Olvasónk!

Az Ön által keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött.

Cikkarchívum előfizetés

1 943 Ft / hónap

  • Portfolio.hu teljes cikkarchívum
  • Kötéslisták: BÉT elmúlt 2 év napon belüli kötéslistái