Előfizetői tartalom

Újabb állammal rúgta össze a port Moszkva, bekéretik az uniós nagykövetet – Háborús híreink kedden

Portfolio
Az ukrajnai háború legsúlyosabb harcai továbbra is az ország keleti felére, Szeverodonyeck térségére koncentrálódnak. Az ukrán gabonaexport orosz blokkolása élelmiszerválsággal fenyeget, amelyet Josep Borrell, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője "valódi háborús bűncselekménynek" nevezett. Oroszország időközben kijelentette, hogy válaszlépéseket ígér, amennyiben Litvánia nem engedélyezi az árutranzitot Kalinyingrádba. Moszkva közölte azt is, hogy az elfogott, Ukrajnában harcoló amerikaiakra nem vonatkozik a genfi egyezmény, mivel nem reguláris katonának minősülnek. 1. Az orosz külügyminisztérium a mai nap folyamán bekéreti Markus Ederert, az Európai Unió moszkvai nagykövetét, amiért Litvánia megtiltotta az uniós szankciók hatálya alá tartozó áruk Kalinyingrádon keresztül történő tranzitját. 2. A Kreml szóvivője, Dmitrij Peszkov azt mondta, hogy "nem zárható ki", hogy az Ukrajnában elfogott amerikaiakra halálbüntetés várhat. 3. Egyre inkább elmérgesedik a viszony Oroszország, valamint Litvánia és az EU között, egyes szakértők szerint a NATO meggyengítése Moszkva célja. 4. Volodimir Zelenszkij a mai nap folyamán egyeztetett Orbán Viktorral. A kormányfő közölte, hogy Magyarország támogatja, Ukrajna EU-tagjelölti státuszát. 5. Olaf Scholz német kancellár szerint Németország továbbra is támogatni fogja Ukrajnát fegyverekkel, "amíg szükséges".

2022. június 22. 08:40 Megosztás Új percről percre közvetítésünk Szerdán is folyamatosan követjük az ukrajnai háború fejleményeit, tudósításunk itt olvasható: Kapcsolódó cikkünk 2022. 06. 22. Egy parányi terület miatt egyre feszültebb a helyzet...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés