Portfolio signature

Itt támadna Putyin, ha kitörne a harmadik világháború – Meg lehet védeni a NATO leggyengébb pontját?

Kiss Csaba
Lengyelország és Litvánia határát avagy a Suwalki-folyosót tartják a NATO legsebezhetőbb pontjának, Achilles-sarkának. Az alig több mint 100 kilométeres szakasz ugyanis Fehéroroszország és a kalinyingrádi orosz exklávé között húzódik, és ha Putyin két oldalról támadást indítana ellene, nemcsak szárazföldi korridort létesíthetne a balti flottának is otthont adó orosz város felé, hanem elszigetelhetné a balti államokat a többi NATO-tagállamtól, utána pedig könnyen megszállhatná Észtországot, Lettországot és Litvániát. De vajon mekkora a veszélye egy ilyen orosz lépésnek, és mit tenne a NATO, ha bekövetkezne a Suwalki-folyosó elfoglalása?

A NATO Achilles-sarka

Suwalki egy nagyjából 70 ezer lakosú város Lengyelország északkeleti részén, mintegy 30 kilométerre a lengyel–litván határtól. A közepes méretű város nem szerepel kiemelten a turistakönyvek címlapjain, egyetlen nemzetközileg igazán ismert szülöttje van, Andrzej Wajda lengyel filmrendező, akit az újabb nemzedékek leginkább a katyini mészárlásról (Katyn), illetve a lengyel rendszerváltás vezető alakjáról, Lech Walesáról (Walesa – A remény embere) készült történelmi filmjeiről ismerhetnek.

Suwalki neve azonban nemcsak a neves filmrendezőket tárgyaló könyvekben, hanem a biztonságpolitikáról szóló írásokban is rendre előkerül, de nem annyira saját jogán, mint inkább a róla elnevezett Suwalki-folyosó (angolul Suwalki corridor vagy Suwalki gap) miatt. A Suwalki-folyosó lényegében a lengyel–litván határt jelenti, amely, mivel két, a schengeni övezethez tartozó államot választ el, határvédelem nélküli nyitott határt jelent.

Az alig több mint 100 kilométeres határ jelentőségét az adja, hogy nyugaton Oroszország kalinyingrádi exklávéjában, keleten pedig Fehéroroszországban végződik, így valójában ez a 100 kilométer választja el egymástól Oroszországot és a vele testvéri szövetségben lévő Fehéroroszországot,

Kedves Olvasónk!

Támogasd te is a minőségi gazdasági tartalomgyártást!

Ez az elemzés a Portfolio Signature cikkei közé tartozik. A cikk folytatódik, de csak egyedi előfizetéssel olvasható.

A Signature tartalmakhoz való hozzáférés díja havi előfizetéssel 2 490 forint. Az éves előfizetés díja 29 845 forint. Ezzel közvetlenül támogathatod a legmagasabb színvonalú gazdasági, üzleti újságírást.

Signature előfizetés

Általános Szerződési Feltételek   |   Gyakran felmerülő kérdések