Előfizetői tartalom

Egy hely, amely egyszerre Putyin előretolt helyőrsége és Oroszország legnyugatosabb régiója

Portfolio
Az utóbbi napokban pattanásig feszült a helyzet Vilnius és Moszkva között, miután Litvánia az elmúlt két hétben nem engedte át területén az orosz energiahordozókat, fémeket és építőanyagokat területén az uniós szankciókra hivatkozva. Ez érvényes a Kalinyingrád nevet viselő orosz exklávéra is, amelynek hatására Moszkva azonnal válaszlépéseket lengetett be. Kalinyingrád azonban nem csak a mostani híradások miatt érdekes. Ez ugyanis az a terület, amely egyszerre Putyin előretolt helyőrsége és kulcsfontosságú katonai bázisa, ugyanakkor Oroszország egyik legnyugatosabb régiója is.

Nem mindennapi történelem Kalinyingrád Oroszország legnyugatibb régiója, vagyis oblasztyja. Jellegét tekintve exklávé, ami azt jelenti, hogy nincs közös határa a szárazföldi Oroszországgal. Kalinyingrád nyugaton a Balti-tenger partján terül el, északon és keleten Litvániával, délen pedig Lengyelországgal határos. Területe 15 ezer négyzetkilométer, lakossága pedig nagyjából...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés