Előfizetői tartalom

Korábban zajlott az első “világháború”? – Magyar hőse is volt az amerikai függetlenségi háborúnak

Németh Martin
Winston Churchill az első tényleges világháborúnak nevezte a három kontinensre is kiterjedő hétéves háborút, amely megváltoztatta a világ történelmét. Az 1756 és 1763 között zajló harcok következményei öntudatra ébresztettek egy új nemzetet, amely nemcsak a világ térképét, hanem az emberek világról alkotott képét is formálta. Tizenhárom egykori gyarmat a világ legerősebb országává vált, még több európai kereste a még nagyobb szabadságot az Újvilágban. Ehhez azonban áldozatvállalásra volt szükség. Az Egyesült Államok szabadságáért sokan harcoltak és haltak meg, köztük olyan magyar és lengyel hősök, mint Kováts Mihály és Kazimierz Pułaski.

A függetlenségi háború Az amerikai forradalom és a függetlenségi háború nem egyik pillanatról a másikra robbant ki, hanem sorozatos impulzusok eredménye vezetett el egy olyan pontig, ahonnan már nem volt visszaút. Ilyen impulzus volt többek között a III. György brit király rendelete 1763-ban, amely megtiltotta a gyarmatosoknak, hogy átkeljenek az Appalache-hegység gerincén...

Kedves Olvasónk!

Az Ön által keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött.

Cikkarchívum előfizetés

2 223 Ft / hónap

  • Portfolio.hu teljes cikkarchívum
  • Kötéslisták: BÉT elmúlt 2 év napon belüli kötéslistái