Németh Martin

Németh Martin

Németh Martin 2021 óta dolgozik elemzőként a Portfolio-nál, politológus diplomáját az Eötvös Loránd Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Karán szerezte 2019-ben. Elsősorban világpolitikával, legfőképpen Nagy-Britannia politikai eseményeivel foglalkozik; emellett az európai védelmi politikáról, illetve Magyarország és az Amerikai Egyesült Államok történelmének kevésbé ismert témáiról publikál.
Cikkeinek a száma: 61
Hiába a B terv, hatalmas bajban a nyugati hatalmat vezető jobboldal

Hiába a B terv, hatalmas bajban a nyugati hatalmat vezető jobboldal

Az Opinium felmérése szerint, amennyiben a brit Konzervatív Párt leváltaná vezetőjét, akkor sem menekülne meg a Munkáspárt földcsuszamlásszerű győzelmétől, sőt. Míg egy tory politikus esetében valamivel jobb eredménnyel számolhatnának, a többi felmerülő konzervatív képviselő esetében még nagyobb vereségbe futnának bele, mint egy Sunak vezette kampánynál.

Elfeledett himnuszviták: legyőzheti a népakarat a bürokráciát?

Elfeledett himnuszviták: legyőzheti a népakarat a bürokráciát?

Anglia és Skócia közös országot és közös zászlót is alkot, a himnuszban pedig osztoznak. Ennek azonban nemcsak a skótok egy része nem örül, hanem angolok is támogatnák, ha nemzeti himnuszuk nem a királyhimnusz lenne, hanem egy hazafias dal. Míg az angoloknál többnyire a “Jerusalem” a favorit a nem hivatalos himnuszok között, addig Skóciában egymást váltogatták a népszerűbbnél népszerűbb nacionalista dalok, melyek közül egy ideje már a “Flower of Scotland”, vagyis a “Skócia virága” emelkedik ki.

Megváltozott a britek híres jelképe

Megváltozott a britek híres jelképe

Változáson esett át a britek első világháború óta használt jelképe: a pipacs. Az 1990-es évek óta most először módosítják a pipacsot, amelyet az Egyesült Királyság lakói minden év novemberében mellükre tűzve emlékeznek a korábbi háborúkban szolgáltakra, elesettekre, s amellyel a fegyveres erők kötelékében szolgálókat és családjaikat támogatják.

Európa legerősebb hadereje új védelmi minisztert kapott – Fontos ígérettel kezdte meg munkáját, de máris kemény kritikákkal kell szembenéznie

Európa legerősebb hadereje új védelmi minisztert kapott – Fontos ígérettel kezdte meg munkáját, de máris kemény kritikákkal kell szembenéznie

Ben Wallace távozása az Egyesült Királyság védelmi minisztériumának éléről nem volt meglepetés, a skót politikus már korábban bejelentette: lemond kormányzati pozíciójáról, és a következő brit parlamenti választáson sem méretteti meg magát. Szövetségese, a korábbi miniszterelnök, Boris Johnson mellett Wallace kulcsszerepet töltött be Ukrajna Egyesült Királyság általi támogatásában. Bár a politikus egyik júliusi nyilatkozata botrányt váltott ki, személyében Ukrajna elkötelezett partnere és egy széles körben kompetensnek tartott vezető távozott a brit kormányból. Helyét sokak meglepetésére egy védelmi tapasztalattal nem rendelkező politikus, a rátermett kommunikátornak és gyakorlott összeesküvőnek tartott Grant Shapps vette át. Shapps nincs könnyű helyzetben: az ukrajnai háború és az Egyesült Királyságot érintő egyéb biztonsági fenyegetések közepette kell bizonyítania, nem pusztán politikai kinevezett, aki TV-műsorokban képes szerepelni, hanem alkalmas a brit haderő fenntartásához és fejlesztéséhez szükséges feladatok ellátására. Első nyilatkozatában mint védelmi miniszter, Shapps megígérte, hogy a minisztérium folytatja Ukrajna támogatását.

Három választás Angliában: mindenkinek jutott valami, de a két rivális nem örülhet

Három választás Angliában: mindenkinek jutott valami, de a két rivális nem örülhet

Három időközi parlamenti választásra került sor az Egyesült Királyságban július 20-án, és bár három párt is találhat valami szépet az eredményekben, igazán boldog csak az lehet, akinek a legkevesebb múlott rajta: a liberális demokraták. Sem a 3-ból 2 parlamenti mandátumot elveszítő, Rishi Sunak brit miniszterelnök vezette konzervatívok, sem a Keir Starmer vezette, kormányra készülő munkáspártiak nem lehetnek elégedettek, miután az ellenzék legnagyobb pártja nem érte el célját, az előzetes várakozásokkal ellentétben nem tudott szimbolikus jelentőségű győzelmet aratni Boris Johnson korábbi tory vezető és miniszterelnök választókörzetében. A mostani időközi választási dömping több tanulsággal is szolgál, hamarosan pedig újabb körzetben feszülhetnek egymásnak a pártok...

Fontos megmérettetésre készülnek Nagy-Britannia pártjai, sok minden eldőlhet

Fontos megmérettetésre készülnek Nagy-Britannia pártjai, sok minden eldőlhet

Fontos megmérettetésre készülnek a legnagyobb brit pártok, mivel július 20-án három választókörzetben is időközi választásra kerül sor. Mindhárom parlamenti hely konzervatív képviselők lemondása miatt üresedett meg, így a Rishi Sunak miniszterelnök által vezetett toryk célja, hogy megvédjék mandátumaikat. A toryk helyzete elég reménytelennek tűnik, két kerületben a Munkáspárt, egy kerületben pedig a Liberális Demokraták tűnnek a favoritnak. Hamarosan megkezdődik az országos választási kampány is, ezért a csütörtöki voksolások, illetve eredmények morális és kommunikációs szempontból is jelentős hatással bírnak majd.

Többször is átrajzolhatjuk majd Európa térképét? Egyre több jel utal erre a bomladozó birodalomban

Többször is átrajzolhatjuk majd Európa térképét? Egyre több jel utal erre a bomladozó birodalomban

Nagy-Britannia és Észak-Írország Egyesült Királysága minden bizonnyal Európa politikailag egyik, ha nem a legaktívabb területe. 2015 óta összesen 5 miniszterelnököt „fogyasztott” az ország, 2014-ben Skócia függetlenségéről szavaztak a skótok, 2016-ban az európai uniós tagságról voksoltak a britek. Míg az utolsó általános választáson úgy tűnhetett, a Munkáspárt számára esélytelen, hogy egy ciklus alatt kormányváltó pozícióba kerüljön, most a párt vezetője, Keir Starmer prime-minister-in-waiting, vagyis egyértelműen miniszterelnöki feladatra készülő politikusként jelenik meg, köszönhetően a Konzervatív Párt bezuhanásának. Nem szunnyad a skót függetlenségi törekvés, és a Brexit óta egyre relevánsabb az ír egység kérdése. Az Egyesült Királyság térképét átrajzoló mozgalmak sorában eközben egyre aktívabb egy harmadik mozgalom, a walesi függetlenséget követelők tábora is.

Miközben koronát tesznek III. Károly fejére, többen kirántanák alóla a trónt

Miközben koronát tesznek III. Károly fejére, többen kirántanák alóla a trónt

A mai napon sor kerül III. Károly brit uralkodó megkoronázására. A koronázás lázba hozza a brit és a külföldi médiumokat, azonban annál kevésbé érdekli Nagy-Britannia lakóit, és főképp a korona többi országában élőket. A brit királyi család egyre nehezebben viseli a botrányokat, II. Erzsébettel pedig egy élő szimbólum is eltávozott. Az uralkodó család már számos válságot átvészelt, azonban olyan külső és belső ellentétek és elvárások tépázzák meg nimbuszát, amelyet már egy-egy olyan esemény sem segíthet visszaállítani, mint egy esküvő vagy koronázás. A brit monarchiára jelenleg nem a ma is tüntető köztársaságpártiak jelentik a veszélyt, hanem a céltalanság, miközben a család egyes tagjai rendre jelét adják annak, ezt az intézményt nem modern országokra és emberekre szabták. A koronázás közben több ország is történelmi tettre készül: leváltanák III. Károlyt, inkább maguk választanának államfőt.

Kibújt a szög a zsákból: csúcsra pörög a megosztó leszámolás

Kibújt a szög a zsákból: csúcsra pörög a megosztó leszámolás

A brit Munkáspárt, így a parlamenti ellenzék vezetője, Keir Starmer kegyetlen, ám sokak szerint szükségszerű javaslatot vert át pártja bizottságán: a döntés értelmében a szervezet korábbi vezetője, Jeremy Corbyn nem indulhat a Munkáspárt jelöltjeként a következő választáson. Míg Starmer árnyékkabinetében látszólag támogatást élvez a határozat, Corbyn választókörzetében, az észak-londoni Islington North-ban már nem ilyen egyértelmű a helyzet. Amennyiben a szervezet balszárnyának korábbi ikonja elindul a következő választáson a Munkáspárt jelöltjével szemben, az számos konfliktust és problémát okozhat, vagy éppen zárhat le a Nagy-Britanniát kormányozni készülő pártban.

Merre tovább, Skócia? Válaszút előtt a függetlenségpártiak

Merre tovább, Skócia? Válaszút előtt a függetlenségpártiak

Nicola Sturgeon lemondása miatt új vezetőt kap ma a Skócia függetlenségéért küzdő, skót kormányt vezető Scottish National Party, vagyis a nacionalista-baloldali Skót Nemzeti Párt. A verseny Humza Yousaf és Kate Forbes között dől el, a győztesre jelentős kihívás vár: célt kell adnia annak a pártnak, amelynek fő törekvése előtt számtalan jogi akadály, illetve hátországban meglévő nehézség áll.

Messze hív a nagy folyó: hogyan keveredett Magyarországra  és Amerikába a “Pocahontas” hőse?

Messze hív a nagy folyó: hogyan keveredett Magyarországra és Amerikába a “Pocahontas” hőse?

Földműves, zsoldos, kalóz, felszabadító harcos, rabszolga, lázadó, telepes, író. Ez nem egy különös csapat, hanem egyetlen egy ember különleges élettörténete. Talán nem is gondoltad volna, de valószínűleg már te is hallottál a hősről, aki Magyarországon harcolt a törökök ellen, majd az első amerikai kolónia vezetője lett Virginiában. John Smith kalandjai mai szemmel is lenyűgözőek, mesébe illőek, és túl is mutatnak az ismert animációs film karakterén. Pocahontas-szal kötött mitikus barátsága az óvilágban és az újvilágban is meghatározó, magyarországi kalandjai azonban talán még a magyarok számára is kevésbé ismertek, mint amerikai utazása...

“Itt nix Josha Gijuri! Itt Amerika van!” – Szabadságvágyó magyarok a fiatal Egyesült Államokban

“Itt nix Josha Gijuri! Itt Amerika van!” – Szabadságvágyó magyarok a fiatal Egyesült Államokban

Bölöni Farkas Sándor 1834-ben megjelent “Utazás Észak-Amerikában” című útirajza magyarok tömegei számára hozta közelebb a szabadság földjét, az Egyesült Államokat. A könyv azonban több olyan meglepő véletlen találkozást is elmesél, amely már akkor Amerikában élő, szabadságukat megélő és szerencséjüket kereső magyarokkal esett meg. Merre éltek és dolgoztak 1831-ben vadbőrrel kereskedő amerikai magyarok, és ki volt a zsarnok Josha Gijuri, aki megtestesítette a különbséget a kor Magyarországa és az Egyesült Államok között?

Egy mérgező könyv története – Amikor pár magyar csak úgy besétált a Fehér Házba az amerikai elnökhöz...

Egy mérgező könyv története – Amikor pár magyar csak úgy besétált a Fehér Házba az amerikai elnökhöz...

"Ha jegyzeteimmel e boldog haza helyzetéről némű felvilágosítást terjeszthetek, sokszorozva lesznek utazásom örömei" - írta a főként az Egyesült Államok bemutatásáról szóló, 1834-ben megjelent "Utazás Észak-Amerikában" című könyv előszavában Bölöni Farkas Sándor. Írásainak köszönhetően a magyarok első kézből tájékozódhattak a fiatal Egyesült Államokról, s élhették át a magyar utazók által megtett grandiózus utazást. Írását méreghez hasonlította a cenzúrához nyúló rendszerrel szemben. Történetük azonban nemcsak a reformkor magyarjai, hanem napjaink Magyarországa és Amerikája számára is számos érdekességet, tanulságot, elfeledett vagy megkopott ideát tartalmaz.

Jeffrey D. Sachs: A nukleáris háború lehetséges, harcolnunk kell ellene

Jeffrey D. Sachs: A nukleáris háború lehetséges, harcolnunk kell ellene

“A nukleáris eszkaláció lehetséges, ez félelmetes, és harcolnunk kell ellene” – mondta a Portfolio-nak Jeffrey D. Sachs, a Columbia Egyetem professzora, aki nemrég Magyarországra látogatott, és Orbán Viktor miniszterelnökkel való találkozásán túl a Magyar Nemzeti Bank és a Mathias Corvinus Collegium rendezvényein tartott előadásokat. A világhírű amerikai közgazdászt a nukleáris háború esélye és lehetséges következményei mellett az energiaválság és az infláció kezeléséről, az orosz-ukrán háború európai gazdasági hatásairól, a konfliktus rendezéséről, illetve az Amerikai Egyesült Államok és Kína rivalizációjáról kérdeztük. Továbbá megtudtuk azt is, hogy mit vár a 2024-es amerikai elnökválasztástól. Nagyinterjú.

Jön a vörös földcsuszamlás?

Jön a vörös földcsuszamlás?

Az Egyesült Királyság nem arról híres, hogy földcsuszamlásszerű győzelmek születnek, azonban a következő általános választás ismét hatalmas többséget, hatalmas baloldali többséget hozhat. A Munkáspárt stabilan őrzi nagymértékű előnyét a közvélemény-kutatásokban, és ezen egyelőre az új konzervatív miniszterelnök, Rishi Sunak sem tud változtatni. Bár megszokott dolog, hogy egy új miniszterelnök megnöveli saját és pártja támogatottságát, míg ez Liz Trussnál nem volt látható, Sunaknál mértékkel észlelhető. A mézeshetek várhatóan Sunaknal sem fognak sokáig tartani, és nem lesz elég a korábbi munkáspárti vezető, Jeremy Corbyn emlegetésével való rémisztgetés. A kormánynak eredményeket kell felmutatnia, elsőként november 17-én az új költségvetési tervezetet.

Nehéz döntésekre készül Sunak, ezek lesznek a fő csataterek

Nehéz döntésekre készül Sunak, ezek lesznek a fő csataterek

Rishi Sunak alig egy hete foglalta el a Downing Street 10-et, de máris olyan kihívásokkal kell szembenéznie, amelyek egyenként is nehéz feladatnak bizonyulnának - hát még együtt. A tory vezető fő prioritása a gazdaság, ahol elődje hibáinak korrigálása mellett több tényezővel is számolnia kell. Sunak nem kertelt első beszédében, kijelentette, hogy nehéz döntések fognak jönni. Kérdéses viszont, hogy végig tudja-e vinni a tűzoltást és a reformokat úgy, hogy ne jusson elődjei sorsára, akiket saját pártjuk buktatott meg, miközben Sunaknak nemcsak a gazdasági mutatókra, hanem pártja, így is történelmi mélységekben lévő támogatottsági mutatóira is figyelnie kell. A Munkáspárt és a brit választók egyre biztosabbak abban, hogy a következő választás után baloldali kormánya lesz az Egyesült Királyságnak, és annyi biztos: Sunak a konzervatívok utolsó "lövése".

Felállt a brit kormány, ők irányítják az Egyesült Királyságot a vérzivataros időkben

Felállt a brit kormány, ők irányítják az Egyesült Királyságot a vérzivataros időkben

Rishi Sunak kabinetének első ülésére ma, brit helyi idő szerint 9:30-kor kerül sor. Sunak tegnap jelölte ki minisztereit, akik közül sokan Liz Truss és Boris Johnson kormányában is megfordultak már. Az új kormányfő igyekszik tehát pártja több csoportjának is kedvére tenni, amely elengedhetetlen kormánya stabilitása szempontjából. Azonban nem mindenki távozott boldogan a Downing Street 10-ből. Sunak vezetőválasztási ellenfele, Penny Mordaunt a kapottnál fontosabb pozícióra vágyott. Mutatjuk, kik a brit kormány legfontosabb tagjai.

Rishi Sunak: Mély gazdasági válsággal nézünk szembe, nehéz döntések jönnek

Rishi Sunak: Mély gazdasági válsággal nézünk szembe, nehéz döntések jönnek

Miután Liz Truss megtartotta búcsúbeszédét, majd ellátogatott a Buckingham-palotába, hogy hivatalosan is közölje lemondását III. Károly királlyal, nem sokkal dél után Rishi Sunak járt a brit uralkodó londoni rezidenciáján. III. Károly felkérte Sunakot a kormányalakításra, az új miniszterelnök pedig a Downing Street 10. előtt tartotta meg első nyilvános beszédét mint kormányfő. Sunak beszédjének központjában a gazdasági válság kihívása állt. A tory vezető jelezte: nehéz döntések fognak jönni. Sunak kommunikációja - ahogyan megválasztása is - egyszerre szólt a brit választópolgárok egészének, illetve egy szűkebb körnek: a tory képviselőknek és a konzervatív szavazóknak. Beszédében jól érezhetően megcímezte a Konzervatív Párttal szemben bizalmatlanok mellett a párton belüli egység szempontjából fontos csoportokat, politikusokat is.

Csiki Varga Tamás: Hat-hét év munkája van a NATO gyors reakciójában

Csiki Varga Tamás: Hat-hét év munkája van a NATO gyors reakciójában

Október 17-én kezdődött és a hónap végéig tart a NATO „Steadfast Noon” elnevezésű, a nukleáris elrettentési és védelmi képességet biztosító hadgyakorlata 14 ország 60 felderítő-, vadász-, légi utántöltő és stratégiai bombázó repülőgépének, valamint a szövetség légtérellenőrzési, légvédelmi és vezetés-irányítási rendszereinek részvételével. A fokozódó katonai feszültség közepette megtartott gyakorlatot minden évben megrendezik, nem jelent fenyegetést Oroszországra nézve, mert helyszíne Belgium, Nagy-Britannia és az észak-atlanti térség légtere. Mégis azt látjuk, hogy a NATO február óta jelentősen fokozta katonai erőfeszítéseit, a kelet-közép-európai tagállamok erőteljesen fegyverkeznek, Finnország és Svédország pedig bejelentette csatlakozási szándékát a szövetséghez. Milyen fenyegetésekkel számol a NATO? Szükség van a fegyverkezésre? Ezekről kérdeztük Csiki Varga Tamást, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Stratégiai Védelmi Kutatóintézetének tudományos főmunkatársát.

Részletes keresés
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Főpolgármester-választás: Karácsony Gergely győzött, de új választás jöhet Budapest vezetéséért
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.