oroszorszag vlagyimir putyin
Globál

Putyin ünnepelt, és parancsot adhatott a harcok szüneteltetésére

MTI
Az Ukrajnát támadó orosz erők hat rakétát lőttek ki kedden a dél-ukrajnai megyeszékhely, Mikolajiv melletti Bastanka városra, a megyeközpontot ágyúzták, aminek következtében lakóházak rongálódtak meg - közölte Hanna Zamazjejeva, a megyei tanács elnöke a Telegram üzenetküldő alkalmazáson.

A tisztségviselő beszámolója szerint a hat orosz rakétából hármat az ukrán légvédelem semlegesített. Eközben az orosz erők Mikolajiv városra ágyútüzet nyitottak, több épületben, köztük lakóházakban okozva károkat. A tanácselnök hozzátette, hogy áldozatokról eddig nem értesült.

Az ukrán vezérkar kedd reggeli helyzetjelentésében arról tájékoztatott, hogy a Donyeck megyei stratégiai jelentőségű város, Szlovjanszk irányába, Dolina településnél az ukrán katonák visszaverték az orosz erők ostromműveletét, és visszavonulásra kényszerítették őket.

Az Ukrajinszka Pravda hírportál a washingtoni Hadtudományi Intézet (ISW) legfrissebb elemzéséből idézett, amelyben az amerikai szakértők úgy vélik, hogy az orosz csapatok a Donyec-medencében Bahmut és Sziverszk elleni támadásra készülnek, de a Liszicsanszkért vívott csaták után nem valószínű, hogy sikeresek lesznek.

Rámutattak, Vlagyimir Putyin orosz elnök Liszicsanszk elfoglalásakor már a teljes luhanszki régió megszállását ünnepelte, és úgy tűnik, parancsot adott az orosz hadseregnek, hogy tartsanak szünetet.

Az intézet által elemzett adatok szerint az ukrán fegyveres erők viszont egyre gyakrabban támadják az orosz katonai infrastruktúrát közvetett tűzzel és az Egyesült Államok által biztosított HIMARS rakéta-sorozatvetőkkel a megszállt területek mélyén.

Az ukrán erők hétfőn orosz lőszerraktárakra mértek csapást a harkivi régióban - a frontvonal közelében - és a donyecki Sznyizsnében, - ami körülbelül 75 kilométerre van a frontvonaltól -, múlt vasárnap pedig eltalálták a négy melitopoli orosz támaszpont egyikét - emlékeztettek az elemzők.

A megszállt Donyeck városban felrobbant egy orosz lőszerraktár - közölte az Ukrajinszka Pravda egy helyi Telegram-csatornára hivatkozva. A közzétett videófelvételen füstfelhők láthatók, és hallani is lehet, hogyan robbannak fel a lövedékek. A donyecki forrás szerint két ember életét vesztette, ketten sebesüléseket szenvedtek. A város egy másik kerületében pedig a becsapódó lövedékek megrongáltak egy hidat.

A Kijev melletti Brovari térségében július 5-6-án katonai parancsnoki és törzsgyakorlatokat tartanak az ukrán fegyveres erők - közölte a város polgármestere. Figyelmeztette a lakosságot, hogy haditechnikai eszközök mozgatása várható a térségben, emellett szigorítják az ellenőrzéseket az utakon lévő ellenőrzőpontokon és egyéb biztonsági intézkedéseket is bevezetnek.

A Szuszpilne hírportál közben arról számolt be, hogy két ismeretlen orosz katona maradványaira bukkantak a harkivi metró egyik megállójánál. Azt, hogy orosz katonák, az egyenruhájuk alapján állapították meg a hatósóságok. Egy ott szolgáló ukrán katona - akit a hírportál csak keresztnevén Antonként nevezett meg - azt mondta, hogy az oroszok a háború legelején, február 24-25. körül estek el a városért vívott harcokban, és ukrán katonák temették el őket. Most DNS-vizsgálatot végeznek a hatóságok személyazonosságuk kiderítésére, majd a holttesteket cserére felkínálják az orosz hatóságoknak.

Címlapkép forrása: Getty Images

új lakások
fehér ház amerika elnök fehérház
vlagyimir putyin
aszály
orvos kórház magán egészségügy

Holdblog Joe Biden mélypontja

Minden idők harmadik legnépszerűtlenebb elnökeként távozott a Fehér Házból 2021 januárjában Donald Trump. Joe...

2022. október 18.
Portfolio Future of Finance 2022
2022. szeptember 6.
Sustainable World 2022
2022. október 4.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
2022. szeptember 7.
Private Health Forum 2022
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Model Validation Quantitative Analyst

Model Validation Quantitative Analyst
Díjmentes online előadás
Hogyan működik a tőzsde, mik az alapok, hogy válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát?
Díjmentes online előadás
Kezdőként hogyan tudsz külföldi részvényekkel kereskedni?
fehér ház amerika elnök fehérház