Tank Sziverszk
Globál

Már a következő megyét támadják az oroszok – Háborús híreink szerdán

Portfolio
Miután vasárnap az ukrán erők kivonultak Liszicsanszk városából, a Donbasz északi megyéje, Luhanszk teljesen orosz kézre került. Moszkva következő célja a déli megye, Donyeck elfoglalása lehet, és már heves támadások érik az ott található Szlovjanszk és Kramatorszk városát. Szlovjasznkban kedden lakónegyedet is bombáztak az oroszok. Ukrajna közben továbbra is kapja a nyugati fegyvereket, Nagy-Britannia legújabb bejelentése szerint tíz önjáró löveget küld a védőknek.

Négyhavi csúcsáról fordult le a földgáz piaci ára, miután közbelépett Norvégia

Négyhavi csúcsáról csökkent ma a földgáz piaci ára, miután a norvég kormány beavatkozott, hogy véget vessen az országban kitört olaj- és gázipari sztrájknak, amely azzal fenyegetett, hogy súlyosbítja a régió egyre mélyülő energiaválságát – számolt be a CNBC.

Tovább a cikkhez

Ismét teljeskörűen működik Mariupol kereskedelmi kikötője

A délkelet-ukrajnai Mariupol kereskedelmi kikötője ismét teljeskörűen működik, úgy, mint az ukrajnai orosz "különleges katonai műveletet" megelőző időkben - jelentette be szerdán a kikötői hatóság igazgatója, Pavel Svackij.

Tovább a cikkhez

Súlyos börtönbüntetést vezetnek be az "Oroszország biztonságát veszélyeztető" felszólalásokkal szemben

Az orosz parlament alsóháza szerdán olyan törvényjavaslatot fogadott el, amely súlyos börtönbüntetést helyez kilátásba az "Oroszország biztonságát veszélyeztető nyilvános felszólalásokkal" szemben.

Tovább a cikkhez

Megugrott az éhezők száma a koronavírus, a klímaváltozás és a háború miatt

Világszerte jelentősen emelkedett tavaly az éhezők száma, minden tizedik ember nem jutott elegendő élelmiszerhez - állapította meg az ENSZ a globális élelmezési helyzetről szóló éves jelentésében, amelyet szerdán ismertettek New Yorkban.

Tovább a cikkhez

Közösségi finanszírozással vett Bayraktar drónt kapott Ukrajna

Hamarosan Ukrajnába szállítják azt a török gyártmányú Bayraktar TB2-es drónt, amelyet egy helyi közösségi finanszírozási kampányt követően Litvánia biztosít a hadviselő országnak – írja a CNN.

Tovább a cikkhez

Kis híján Darwin-díjra érdemes alakítást hoztak az orosz szpecnazosok

Az orosz különleges erők megsemmisítettek egy ukrán Sz-300-as légvédelmi rakétarendszert, de az eszköz akkorát robbant, hogy kis híján ők is életüket vesztették az akcióban. Az incidensről videó is készült.

Tovább a cikkhez

Újabb orosz oligarcha vesztette életét rejtélyes körülmények között, főbe lőhették

A 61 éves orosz üzletembert, Jurij Voronovot holtan találták úszómedencéjében, golyó végezhetett vele – írja a Daily Mail. Ő ebben az évben már a sokadik orosz oligarcha, aki rejtélyes körülmények között veszti életét.

Tovább a cikkhez

Sosem látott részletességű jelentés készült arról, mit csinálnak az oroszok az Ukrajnából ellopott gabonával

Ukrajna arra kérte Törökországot, hogy segítsen kivizsgálni három orosz zászló alatt közlekedő hajó ügyét, amelyek valószínűleg megszállt területekről szállítottak ukrán gabonát. Ugyanakkor sosem látott részletességű beszámolót készítettek arról, hogy pontosan hova megy az oroszok által ellopott gabona.

Tovább a cikkhez

Putyinhoz fordult segítségért a káoszba süllyedt ország elnöke

Gotabaja Radzsapaksza Srí Lanka-i elnök telefonon kért segítséget Vlagyimir Putyin orosz államfőtől az üzemanyagimportot illetően, miután az ázsiai szigetország hét évtizede nem látott, súlyos gazdasági összeomlást él meg – írja a Reuters.

Tovább a cikkhez

Több tábornokot és magas rangú tisztet is őrizetbe vettek Oroszországban

Az orosz belügyminisztérium (MVD) több magas rangú tisztjét, tábornokát és egy miniszteri asszisztenst is őrizetbe vettek a rendvédelmi szervek – írja az orosz Gazeta magazin.

Tovább a cikkhez

Közeleg a fordulópont: végre megoldódik az ukrajnai háború egyik legnagyobb problémája?

Ukrajna gabonaexportja szempontjából az ország fekete-tengeri kikötői elengedhetetlen fontosságúak, mivel sokkal olcsóbban és nagyobb volumenben lehet így a gabonát a célországokba eljuttatni. Az azovi-tengeri kikötők és Herszon elestével kettő jelentős kikötő maradt ukrán kézen, amely elvileg alkalmas lenne gabonaexportra: Mikolajiv és Odessza. Azonban ezek a kikötők mindezidáig olyan nyomás alatt voltak, hogy nem lehetett a megnyitásukon még csak gondolkozni sem. Az elmúlt napok eseményei talán változást tudtak hozni ebbe a helyzetbe.

Tovább a cikkhez

Az ukrán EU-tagjelöltet már egy alapjaiban más Európa fogadná

A június végi EU-csúcstalálkozó hozta a papírformát, a Huszonhetek annak rendje és módja szerint jóváhagyták Ukrajna (és vele Moldova) tagjelölti státuszát. Erre ki-ki saját vérmérséklete és hivatali pozíciója szerint reagál: egyesek tapsolva-éljenezve előrébb teszik közösségi média profiljukon az ukrán zászlócskát, mások csendben hümmögve osztanak-szoroznak, és az Unió teljes lebénulását vizionálják. Mindkettő erős túlzás. Az állam- és kormányfők által elfogadott záródokumentumnak ugyanis van egy, az ukrán tagjelöltség beharangozásánál jóval fontosabb momentuma. S kivételesen nem a lábjegyzetben, hanem mindjárt a legelső bekezdésekbe foglalva. Ez a néhány, a „tágabb Európáról” szóló mondat potenciálisan az egész ukrán csatlakozás kérdését – sőt: magát az európai integrációt is – teljesen új pályára állíthatja.

Tovább a cikkhez

Elmondta Putyin, miért nem támadják meg a finneket és svédeket a NATO-csatlakozás miatt

Az Ukrajna elleni invázió egyik fő indoka az volt orosz részről, hogy Kijev csatlakozni akart a NATO-hoz. Most Svédország és Finnország is csatlakozik a katonai szövetséghez, de az oroszok nem tervezik megtámadni őket. Elmondta Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy miért.

Tovább a cikkhez

Az orosz bíróság elrendelte egy fontos olajvezetéken történő szállítás leállítását

A Kazahsztánból a Fekete-tengerre olajat szállító Caspian Pipeline Consortiumot (CPC) egy orosz bíróság felszólította, hogy 30 napra függessze fel tevékenységét – írja a Reuters, amely úgy értesült, az olajexport ennek ellenére továbbra is folyik.

Tovább a cikkhez

Felszólították Donyeck megye civil lakosságát, hogy azonnal hagyják el otthonaikat

Ukrán tisztviselők sürgetik Donyeck megye még ukrán kézen lévő részeinek lakosságát, hogy hagyják el otthonukat, és távozzanak Ukrajna biztonságosabb területeire.

Tovább a cikkhez

Bejelentették az oroszok: kilőttek két amerikai HIMARS rakéta-sorozatvetőt

Az orosz védelmi minisztérium azt közölte, hogy megsemmisítettek két amerikai M142 HIMARS rakéta-sorozatvetőt – írja az orosz Zvezda News Telegram-csatornáján.

Tovább a cikkhez

Az ukrán hadvezetés szerint az oroszok nem is foglalták el Luhanszk megyét

Az orosz haderő nem is foglalta el Luhanszk megyét, mert két településen még folyamatban vannak a harcok – állítja Szerhij Hajdaj, Luhanszk ukrán katonai vezetője az Ukrinform szerint.

Tovább a cikkhez

Ukrán főügyészség: eddig legalább 346 gyermek vesztette életét a háborúban

Az ukrán főügyészség szerint már 346 gyermek vesztette életét Ukrajnában az orosz bombázások miatt.

Hozzátették, ez a szám nem teljes.

A 346 halott gyermek mellett 645 sérültről is biztosan tudni.

A legtöbb gyermek, 346 fő Donyeck megyében halt vagy sérült meg, Kijevben 116-an, Harkivban 186-an, de Csernyihiv, Luhanszk, Mikolajiv, Herszon és Zaporizzsja megyék is erősen érintettek.

(Sky News)

A csecsen parlament elnöke szerint az iszlám védelmében folytatnak dzsihádot Ukrajnában

Hacsak Vlagyimir Vlagyimirovics Putyin meg nem állít bennünket, insallah [ha Allah is úgy akarja] eljutunk Berlinbe – nyilatkozta a csecsen parlament elnöke, Magomed Daudov egy Twitteren látható videófelvétel szerint.

Tovább a cikkhez

Miben mérhető az Oroszországgal szembeni szankciók sikeressége?

Sokan felvetik, hogy az európai szankciók nem működnek Oroszország ellen. Ezek az elemzések azonban számos tényt nem vesznek figyelembe. Racionálisan senki sem várta - és várhatta -, hogy a büntetőintézkedésektől az orosz gazdaság azonnal bajba kerül, azonban az európai vállalatoktól való függőség és a készletek kimerülése egyre nagyobb gondot fog okozni nekik, gazdaságuk pedig évtizedekkel repül vissza az időben.

Tovább a cikkhez

Vészjósló nyilatkozatot tett Putyin egyik kulcsembere, nagyon messze lehet még a háború vége

Az amerikai Institute for the Study of War (ISW) agytröszt legújabb jelentésében azt írja, az orosz Biztonsági Tanács főtitkárának, Nyikolaj Patrusevnek hétfőn tett nyilatkozata azt sugallja, Oroszország célja továbbra is az ukrán kormányzat megdöntése.

Tovább a cikkhez

Az ukránok legalább 35 százalékos GDP-visszaeséssel számolnak

Az ukrán kormányfő szerint idén legalább 35 százalékkal zsugorodik az ukrán hazai össztermék (GDP) - idézte az Interfax-Ukraine hírügynökséget a kínai Hszinhua.

Tovább a cikkhez

Az orosz külügyminiszter Vietnamba látogatott

A nemzetközi jog védelmére szólította fel a nemzetközi közösséget szerdán Szergej Lavrov orosz külügyminiszter, mivel „a világ bonyolult módon fejlődik”.

Lavrov erről a vietnami fővárosban, Hanoiban beszélt, vietnami hivatali partnerével, Bui Thanh Sonnal folytatott egyeztetése során. Kijelentése olyan időszakban hangzott el, amikor a nyugati országok azt vetik Moszkva szemére, hogy Ukrajna megtámadásával megsértette a nemzetközi jogot. Az Európai Unió vezetői sürgetik az orosz kormányt, tartsa be a nemzetközi bíróság azon végzését, amely felszólította Oroszországot, hogy vonuljon ki Ukrajnából.

Vietnam kulcsfontosságú partnere Oroszországnak a Délkelet-ázsiai Nemzetek Szövetségében (ASEAN), a két ország kapcsolatai a történelmen és „az igazságért folytatott közös harcukon alapulnak” – hangoztatta Lavrov a találkozón.

A két államot a szovjet korszakra visszanyúló szoros kapcsolatok fűzik össze, és Hanoi eddig nem ítélte el Oroszország ukrajnai háborúját.

Lavrov hanoi látogatására akkor kerül sor, amikor a két nemzet átfogó stratégiai partnerségük 10. évfordulóját ünnepli.

Az orosz külügyminiszter a héten Indonéziába repül, ahol részt vesz majd a világ legfejlettebb és legnagyobb feltörekvő gazdaságait tömörítő G20 csoport külügyminisztereinek találkozóján.

(MTI)

Nagyon súlyos veszteségeket jelentett az egyik legnagyobb külföldi légiós ezred Ukrajnában

Súlyos veszteségeket szenvedett Liszicsanszk térségében a belarusz Kasztus Kalinouszki ezred; egy „Volat” hívójelű zászlóalj-parancsnokuk is elesett a harcokban – jelenti a fehérorosz ellenzéki NEXTA hírportál.

Tovább a cikkhez

Elmondta a szakértő, mikor ajánlhat tűzszünetet Putyin

Victor Abramowicz biztonságpolitikai elemző a CNBC-nek azt mondta, Vlagyimir Putyin orosz elnök Luhanszk megye elfoglalása után most Donyeck megye, vagyis a teljes Donbasz elfoglalására összpontosít, és ha ez sikerült, fegyverszünetet ajánlhat Ukrajnának.

Tovább a cikkhez

Rakétarendszerekről és gabonakrízisről tárgyalt két európai vezető

Mario Draghi olasz miniszterelnök és Recep Tayyip Erdogan török elnök Ankarában találkozott, és kilenc együttműködési megállapodást írt alá, köztük a védelmi iparban való szorosabb kapcsolatra vonatkozó terveket – írja a Reuters.

Tovább a cikkhez

Hírszerzési jelentés: itt várható a következő nagy küzdelem az ukrajnai háborúban

A brit védelmi minisztérium szerda reggel is közzétette hírszerzési jelentését.

Tovább a cikkhez

Már a következő megyét támadják az oroszok – Háborús híreink szerdán

Címlapkép: Narciso Contreras/Anadolu Agency via Getty Images

Visszaállítják a kötelező katonai sorszolgálatot Lettországban

Lettországban jövőre visszaállítják a kötelező katonai sorszolgálatot - jelentette be kedden Artis Pabriks védelmi miniszter, aki a döntés háttereként a szomszédos Oroszországgal kialakuló növekvő feszültséget és az ukrajnai háborút jelölte meg.

Tovább a cikkhez

Brutális lendületben vannak az oroszok a Donbaszban – Van még egyáltalán esély az ukrán győzelemre?

Stratégiai orosz győzelemként értékelhető Luhanszk megye elfoglalása, Donyec megye szinte teljes bekerítésével pedig megvan az esélye annak is, hogy a következő hetekben, hónapokban mindkét „szakadár népköztársaság teljes területe" – vagyis Ukrajna két keleti megyéje – orosz ellenőrzés alá kerül. Már a nyugati döntéshozók és talán az ukrán kormány is szkeptikus az ukrán győzelemmel kapcsolatosan, de a háború még mindig nem teljesen lejátszott meccs. Nagy kérdés, mihez kezdenek az oroszok, ha sikerül nekik Donyec megyét is elfoglalni, ahogy az is, hogy mennyiben képesek pótolni mind az oroszok, mind az ukránok súlyosnak mondható veszteségeiket ember- és eszközállomány tekintetében.

Tovább a cikkhez

Elesett Luhanszk, amerikai csodafegyverhez nyúltak az ukránok - Legfontosabb háborús híreink kedden

Miközben az orosz haderő elfoglalta Luhanszk megyét, az ukrán erők visszaverték az orosz csapatok támadásait a Donyec-medencében, Bahmut és Kramatorszk irányában. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szerint más területeken ellentámadásba lendültek az ukrán katonák. Külföldről folyamatosan érkezik a segítség az ukránoknak. Megjelentek az első olyan felvételek, amelyeken nappal láthatóak akcióban az ukrán hadsereg legmodernebb tüzérségi eszköze, az amerikaiaktól kapott HIMARS sorozatvető rendszerek Legfontosabb orosz-ukrán háborús híreink kedden.

Tovább a cikkhez
gepard ads
john bolton
2022. október 18.
Portfolio Future of Finance 2022
2022. szeptember 6.
Sustainable World 2022
2022. október 4.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
2022. szeptember 7.
Private Health Forum 2022
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Model Validation Quantitative Analyst

Model Validation Quantitative Analyst
Díjmentes online előadás
Hogyan működik a tőzsde, mik az alapok, hogy válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát?
Díjmentes online előadás
Kezdőként hogyan tudsz külföldi részvényekkel kereskedni?
herszon ukrajna stock