Előfizetői tartalom

Döbbenetes beszámolóban vallott az orosz börtönök kegyetlen valóságáról Putyin esküdt ellensége

Alekszej Navalnij neve akkor lett Magyarországon is szélesebb körben ismertté, amikor 2020 augusztusában egy Oroszországon belüli repülőúton idegméreggel, novicsokkal megmérgezték. A korrupcióellenes aktivistát, a Putyin-rendszer legmegveszekedettebb kritikusát Németországba vitték gyógykezelésre, ahol leleplezte, hogy megmérgezését az orosz titkosszolgálat, az FSZB hajtotta végre, valószínűleg legfelsőbb utasításra. 2021 januárjában aztán visszatért Oroszországba, ahol rögtön börtönbe zárták, és azóta is büntetését tölti. Visszatérése után tette közzé a Putyin titkos fekete-tengeri dácsájáról szóló filmjét, amelyben lerántotta a leplet az orosz elnök hatalmas vagyonáról. Navalnij megmérgezéséről és annak utóéletéről nemrég dokumentumfilm készült, amelyet a magyar nézők is megtekinthetnek az HBO Maxon. Alekszej Navalnij börtönbe zárása óta folyamatosan posztol börtönbeli életéről, de öccse, Oleg már korábban eltöltött három és fél évet Putyin börtöneiben. Kálváriájáról könyvet írt, amely nemrég magyarul is megjelent Három és fél címmel.

A Navalnij testvérek Az 1976-ban született Alekszej Navalnij jogászként szerzett diplomát, de már a 2000-es évek elejétől kacérkodott a politikával Oroszország kevés, valóban ellenzéki pártjainak egyikében, a Jabloko pártban, és később részt vett egy másik, nem regisztrált ellenzéki párt, a Jövő Oroszországa alapításában is. Közben nacionalista mozgalmakkal is kapcsolatba...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés