Előfizetői tartalom

Kongatják a vészharangot: éhínség, káosz és teljes összeomlás jöhet egy országban

Kiss Csaba
Az egyébként is súlyos válságokkal küzdő afrikai országok helyzetét tovább súlyosbítják az ukrajnai háború és a klímaváltozás hatásai miatt elszálló élelmiszerárak, ami miatt a nemzetközi szervezetek már a vészharangot kongatják. Az egyik legsúlyosabb helyzetben lévő Szomália mellett Szudánt és Dél-Szudánt is akut élelmezési válság fenyegeti, Szudánban hamarosan a lakosság 40 százaléka nézhet szembe az éhínség rémével. A kelet-afrikai muszlim országban októberben zajlott le katonai puccs, ami félresiklatta a korábban megindult demokratikus változásokat. A tüntetések azóta folyamatosak a fővárosban és környékén, miközben az évtizedek óta etnikai konfliktusok sújtotta nyugat-szudáni Dárfúr tartományban újabb véres összetűzések voltak. Az országban több tízezren kényszerülnek lakhelyük elhagyására, akik részben Szudánon belül maradnak, részben Észak-Afrika országaiba vándorolnak az Európába jutás reményében. Június végén súlyos incidens történt szudáni menekültek részvételével Marokkó és a Spanyolországhoz tartozó Melilla határán, ahol több mint 20-an vesztették életüket, zömében Dárfúrból menekülők.

Katonai puccs után véres tüntetések és káosz Szudánt 1989 és 2019 között egy katonai diktátor, Omár al-Basír irányította, akit saját katonái puccsoltak meg, miután tüntetések kezdődtek uralma ellen. A szudáni vezető az Egyesült Államok esküdt ellensége volt, támogatta például Oszama bin Ládent és az al-Kaidát is – a terroristavezér 1991 és 1996 között a szudáni...

Kedves Olvasónk!

Az Ön által keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött.

Cikkarchívum előfizetés

1 943 Ft / hónap

  • Portfolio.hu teljes cikkarchívum
  • Kötéslisták: BÉT elmúlt 2 év napon belüli kötéslistái