Előfizetői tartalom

Történelmi változást hozhat az egyik legfontosabb közel-keleti hatalom magyar származású vezetője

Kerekes Miklós
Jair Lapid, Izrael első magyar származású miniszterelnöke lassan két hete vette át a stafétabotot Naftali Bennett-től. Bár kevés idő telt el azóta, nagyon fontos, már-már történelminek mondható események történtek már ez idő alatt is. Lapid letudta már az első külföldi útját, személyes kapcsolatot teremtett Emmanuel Macron francia és Joe Biden amerikai elnökkel, ráadásul öt éve először a palesztin vezetővel is egyeztetett. Ha Lapid fenn tudja tartani ezt a dinamikát, nem kizárt, hogy történelmi szinten is nyomot hagy majd Izrael, sőt, akár a teljes Közel-Kelet politikájában a magyar származású miniszterelnök tevékenysége.

A Jair Lapiddal korábban koalícióban lévő Naftali Bennett egy erősen jobboldali, és nemzetközi téren – főleg Iránnal szemben – konfrontatív politikát vitt, miután Benjamin Netanjahutól hosszú idő után sikerült az összefogott ellenzéknek átvenni a hatalmat. Az összefogás jellege mindkét miniszterelnök lehetőségeit erősen behatárolta, amit mi sem bizonyít jobban, minthogy...

Kedves Olvasónk!

Az Ön által keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött.

Cikkarchívum előfizetés

2 223 Ft / hónap

  • Portfolio.hu teljes cikkarchívum
  • Kötéslisták: BÉT elmúlt 2 év napon belüli kötéslistái