Előfizetői tartalom

Totális káosz a korábban stabil országban, blokád alatt az amerikai kontinens legfontosabb útja

Kiss Csaba
A közép-amerikai kis ország, Panama ritkán kerül a világsajtó címlapjaira, akkor is általában az olyan hozzá csak érintőlegesen kapcsolódó ügyekkel, mint a 2016-os Panama-iratok. Most viszont a Noriega-diktatúra 1989-es megdöntése óta nem látott felfordulás van az országban: hetek óta zajlanak a tüntetések az emelkedő üzemanyag- és élelmiszerárak, valamint más gazdasági és társadalmi bajok miatt. Bár a társadalmi különbségek jelentősek, az ország mindeddig viszonylag stabil volt, ám a koronavírus-járvány, majd az orosz–ukrán háború okozta sokk felborította az élet megszokott rendjét. Panama – olyan országok, mint például Srí Lanka mellett – jó példája annak, hogyan képesek a globális folyamatok felszínre hozni és felerősíteni a korábban is meglévő problémákat, gyúanyagot szolgáltatva egy társadalmi felkelés kirobbanásához.

Évtizedek óta nem látott feszültségek törtek ki A 4,4 millió lakosú közép-amerikai ország, Panama leginkább az Atlanti-óceánt a Csendes-óceánnal összekötő, mesterséges Panama-csatornáról ismert, na meg a „panamázás” fogalmáról, amely a csatorna építése körüli botrányos pénzügyi visszaélések miatt került be a köznyelvbe. Legutóbb pedig a 2016-os nagy offshore...

Kedves Olvasónk!

Az Ön által keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött.

Cikkarchívum előfizetés

1 943 Ft / hónap

  • Portfolio.hu teljes cikkarchívum
  • Kötéslisták: BÉT elmúlt 2 év napon belüli kötéslistái