Előfizetői tartalom

Nemzeti hip-hop Oroszországban: Putyin ki nem állhatja a rappereket, de az érzés kölcsönös

Kiss Csaba
Az Egyesült Államokból származó hip-hop zene az utóbbi években Oroszországban is egyre népszerűbbé vált, olyannyira, hogy terjedése idővel az orosz vezetés ingerküszöbét is elérte. Vlagyimir Putyin orosz elnök 2018-ban azt mondta, a rapzene a szexen, a drogon és a tiltakozáson alapszik, de nem betiltani kell, hanem a megfelelő mederbe terelni. Az állami atyáskodás azonban nem mindegyik orosz rappernek tetszett, sokan nyílt kritikusává lettek a Putyin-rendszernek, az ukrajnai háború kitörése után pedig a represszió elől többen is elmenekültek. Vannak azonban olyan rapperek is, akik egyértelműen Putyin mellett foglalnak állást, például Timati, aki egy dalában a legjobb barátjának nevezte az orosz elnököt.

„Pornós, kábítós hip-hop nekünk nem kell” A bronxi eredetű hip-hop zene az utóbbi években Oroszországban is nagy népszerűségre tett szert, és számos orosz rapper épített jelentős rajongótábort. A hip-hop legjobban Oroszország szegény régióiban terjedt el, és a hírnevet szerzett énekesek jó része is ezekről a peremterületekről származik. A nehezen megzabolázható...

Kedves Olvasónk!

Az Ön által keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött.

Cikkarchívum előfizetés

2 223 Ft / hónap

  • Portfolio.hu teljes cikkarchívum
  • Kötéslisták: BÉT elmúlt 2 év napon belüli kötéslistái