Előfizetői tartalom

Ők Putyin ágyútöltelékei? – Az egyik legszegényebb oroszországi régió adja a legtöbb áldozatot az ukrajnai háborúban

Kiss Csaba
Burjátföld mintegy 6000 kilométerre fekszik Ukrajnától, mégis, népességarányosan a mindössze 1 millió lakost számláló oroszországi régió adta eddig az egyik legtöbb elesett katonát az ukrajnai háborúban. A szűkebb hazájukban egyharmados kisebbséget alkotó mongol eredetű burjátok maguk is elnyomottak, mégis orosz egyenruhában harcolnak egy olyan háborúban, amely normál esetben őket aligha érintené. A Burjátföldről származó tudósítások ugyanakkor azt mutatják, a burjátok teljesen magukévá tették a putyini propagandát, és katonáik meggyőződéssel mennek Ukrajnába „megvédeni” Oroszországot a „fasisztáktól” és a „náciktól”.

Népességarányosan nagy veszteségek Oroszország Burjátföld nevű, a Bajkál-tó déli partján fekvő, Mongóliával határos régiója majdnem olyan nagy területű, mint Németország, azonban csak 1 millión lakják. A Burját Köztársaság Oroszország egyik legszegényebb föderatív egysége, magas munkanélküliséggel és alacsony keresetekkel (a burjátföldi átlagkereset egyharmada...

Kedves Olvasónk!

Az Ön által keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött.

Cikkarchívum előfizetés

1 943 Ft / hónap

  • Portfolio.hu teljes cikkarchívum
  • Kötéslisták: BÉT elmúlt 2 év napon belüli kötéslistái