Portfolio signature

Miért pont most izmozik Washington Kínával, amikor amúgy is épp elég feszült hely a világ? – Íme 3 fontos tény az időzítésről

Huszák Dániel
Hatalmas a feszültség a világpolitikában: Ukrajnában háború van, a kínai-amerikai viszonyok történelmi mélyponton, az egyre inkább elszigetelt Oroszország pedig Pekinghez próbál közelebb kerülni. Tajvan hovatartozása évtizedek óta érzékeny kérdés Kína számára, az Egyesült Államok Képviselőházának elnöke pedig épp most, egy ilyen feszült helyzetben döntött úgy, hogy történelmi látogatást tesz a de facto önálló államként működő szigetre. Pelosi pontosan tudta, hogy Peking provokatív lépésnek fogja tartani a dolgot, és a látogatás finoman szólva sem fog a világpolitikai feszültség csökkenéséhez vezetni, mégis Tajpejbe utazott. De miért vállalta be Pelosi épp most ezt az utat? Nézzük.

1. Időközi választások

pelosi1
Nancy Pelosi a Capitoliumban. Fotó: Office of U.S. House Speaker

November 8-án esedékes az Egyesült Államokban a következő nagyobb időközi választás: az amerikai választópolgárok a teljes Képviselőház 435 képviselőjének, illetve a Szenátus 100 helyéből 35-nek személyéről voksolnak majd.

Jelen állás szerint mindkét kamarában szűk többsége van a Demokrata Pártnak (a szenátusban csak az alelnöknek köszönhetően),

de nagyon jó esélyük van arra, hogy az időközin elbukják mindkét kamarát, ezzel pedig Joe Biden demokrata elnöknek a törvényhozás ellenszelében kell dolgoznia.

Kedves Olvasónk!

Támogasd te is a minőségi gazdasági tartalomgyártást!

Ez az elemzés a Portfolio Signature cikkei közé tartozik. A cikk folytatódik, de csak egyedi előfizetéssel olvasható.

A Signature tartalmakhoz való hozzáférés díja havi előfizetéssel 2 490 forint. Az éves előfizetés díja 29 845 forint. Ezzel közvetlenül támogathatod a legmagasabb színvonalú gazdasági, üzleti újságírást.

Signature előfizetés

Általános Szerződési Feltételek   |   Gyakran felmerülő kérdések