Előfizetői tartalom

Pattanásig feszült a helyzet Tajvan körül - Miért jutott a régió a katonai konfliktus szélére?

Nancy Pelosi, az amerikai képviselőház elnöke megérkezett Tajvanra. Az amerikai politikus lépése alaposan felborzolta a kedélyeket: Kína és Tajvan is mozgósította haderejét, az orosz külügy pedig elítélte Pelosi lépését. Harckocsik százai néznek egymással farkasszemet a Tajvani-szoros két partján. De pontosan hogyan is jutottunk el odáig, hogy Peking már Tajvan országként való említésére is hevesen reagál?

A kínai fennhatóság alatt álló Tajvan szigete 1949-ben vált a távol-keleti színtér gyújtópontjává. Az egymással hosszú évek óta polgárháborút vívó nacionalista Kuomintang, és a kommunista Kínai Munkáspárt harcából az előbbi került ki vesztesen, a pártot vezető Csang Kaj Sek pedig Tajvan szigetére menekítette kormányát. A Kuomintang fenntartotta azon álláspontot...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés