Előfizetői tartalom

Sosem látott beszámoló jelent meg az ukrajnai háború pokoli valóságáról

Kiss Csaba
A Könyvhétre jelent meg magyarul Szergej Geraszimov ukrajnai sci-fi-író Harkivi napló. Feljegyzések egy ostromlott városból című könyve, amely az orosz invázió első két hónapjának történetét meséli el Ukrajna második legnagyobb városából, a nagyrészt oroszajkú Harkivből. A háborús napló az eseményekkel egy időben íródott, olyan körülmények között, mikor a békeidőben másfél milliós nagyvárost folyamatos orosz tüzérségi és légitámadások érték. Geraszimov könyve az ukrajnai háborúról szóló egyedülálló tudósítás, amely nemcsak a háború eseményeit beszéli el egy szemtanú szemszögéből, hanem segít jobban megérteni az oroszok és ukránok összetett és ellentmondásos viszonyát.

A szerző és könyve Szergej Geraszimov – aki csak névrokona az orosz vezérkari főnöknek, Valerij Geraszimovnak – 1964-ben született az északkelet-ukrajnai Harkivban, de gyerekkorának egy részét Oroszország területén, az Ukrajnával határos Rosztov régióban töltötte. Harkiv az ukrán szovjet tagköztársaság fővárosa volt 1919 és 1934 között, ma pedig Ukrajna második legnépesebb...

Kedves Olvasónk!

Az Ön által keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött.

Cikkarchívum előfizetés

1 943 Ft / hónap

  • Portfolio.hu teljes cikkarchívum
  • Kötéslisták: BÉT elmúlt 2 év napon belüli kötéslistái