hiperszonikus raketa
Globál

Ultra hatékony fegyvereket tervezett a hazaárulással vádolt orosz tudós

Portfolio
Pénteken hazaárulás gyanújával letartóztatták a hiperszonikus repülés egyik vezető orosz tudósát  - jelentette az orosz állami média. Alexander Sipljuk, az Orosz Tudományos Akadémia szibériai részlege Elméleti és Alkalmazott Mechanikai Intézetének igazgatója már a harmadik orosz tudós idén nyáron, akivel szemben ilyen vádat emeltek.

Vaszilij Fomin, az intézet tudományos igazgatója a TASZSZ orosz hírügynökségnek elmondta, hogy Sipljukot a moszkvai Lefortovo előzetes letartóztatási központba szállították - írja a CNN. Sipljuk őrizetbe vételére az intézet vezető kutatójának, Anatolij Maszlovnak a június 27-i letartóztatása után került sor, akit azzal gyanúsítanak, hogy hiperszonikus rakétákkal kapcsolatos államtitkos adatokat adott át.

Az intézet honlapja szerint Sipljuk egy olyan technológiai laboratóriumot vezet, amelyben egyedülálló szélcsatornák vannak, amelyeket kifejezetten hiperszonikus körülmények szimulálására építettek.

Június 30-án a novoszibirszki Kerületi Bíróság letartóztatott egy másik tudóst, Dmitrij Kolkert, az Orosz Tudományos Akadémia Szibériai Fiókjának Lézerfizikai Intézetének kutatóját. Kolkert államárulás vádjával vették őrizetbe, mert állítólag együttműködött a kínai biztonsági szolgálatokkal. Kolker, akinél négyes stádiumú rákot diagnosztizáltak, az előzetes letartóztatási központból való átszállítása közben halt meg.

Oroszország, Kína és az Egyesült Államok katonai erői is jelentős kutatásokat folytatnak a hiperszonikus (hangsebesség felett közlekedő) rakéták új típusainak kifejlesztésére. Ezek olyan rendkívül manőverező képességű fegyverek, amelyek elméletileg képesek hiperszonikus sebességgel repülni, miközben az irányt és a magasságot úgy módosítják, hogy a radarok észlelése alatt és a rakétavédelmet megkerülve mozogjanak. Szakértők szerint az ilyen fegyverek ellen hihetetlenül nehéz védekezni.

Oroszországnak állítólag van egy HGV fegyver az arzenáljában, az Avangard rendszer, amelyről Vlagyimir Putyin orosz elnök 2018-ban azt állította, hogy "gyakorlatilag sebezhetetlen" a nyugati légvédelemmel szemben.

Címlapkép: hiperszonikus rakéta terve, illusztráció, Getty Images

amerikai-egyesult-allamok-capitolium
autópálya lezárás
új lakások
fehér ház amerika elnök fehérház
vlagyimir putyin
2022. október 18.
Portfolio Future of Finance 2022
2022. szeptember 6.
Sustainable World 2022
2022. október 4.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
2022. szeptember 7.
Private Health Forum 2022
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Model Validation Quantitative Analyst

Model Validation Quantitative Analyst
Díjmentes online előadás
Hogyan működik a tőzsde, mik az alapok, hogy válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát?
Díjmentes online előadás
Kezdőként hogyan tudsz külföldi részvényekkel kereskedni?
koszovó teherautó szerbia