Előfizetői tartalom

Megoldhatatlan válság felé száguld Kína - Ebbe akár bele is bukhat az ország teljhatalmú elnöke?

Portfolio
Ritka esemény történt a kínai Henanban a hónap elején, amikor több mint 1000 bakni ügyfél gyűlt össze a People's Bank of China egyik fiókja előtt, hogy tiltakozzanak amiatt, hogy nem tudnak hozzáférni a betéteikhez. Ez volt a tiltakozók második gyülekezési kísérlete (egy korábbi, júniusi kísérlet sikertelen volt), és sikerült elérniük, hogy a helyi bankok felszabadítsák a pénzeszközök egy részét, ami a kínai kormány magasabb szintjeinek megértő hozzáállására utal. A Henanban történt incidens jól példázza az egyéb társadalmi-gazdasági problémákat, amelyek különösen a COVID-dal kapcsolatos korlátozások következtében merültek fel, vagy súlyosbodtak, amelyek júniusban országszerte sújtották a városokat.

Ezek közé Kínát érintő a problémák közé tartozik a rekordszintű munkanélküliség, az élelmezésbiztonsággal kapcsolatos félelmek, a fogyasztók fokozott aggodalma és a kivándorlók váratlanul magas száma. Ezek a problémák azzal fenyegetnek, hogy súlyosbítják a vagyoni különbségeket az ország szegény belső része és a gazdag tengerparti területek között. A múltban...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés