Előfizetői tartalom

Az ország felét éhezés fenyegeti, a gazdaság összeomlott – Ezt érték el a tálibok egy év alatt

Hétfőn több száz tálib vonult fel Kabul utcáin a mozgalom zászlóit lobogtatva, a levegőbe lövöldözve, azt ünnepelve, hogy egy éve, augusztus 15-én vették át újra a hatalmat Afganisztánban, miután az amerikai csapatok 20 év után kivonultak az országból. A lakosságnak azonban nincs sok oka az ünneplésre, miután a tálibok a korábban tett vállalásaikból (emberi jogok, különösen a nők jogainak tiszteletben tartása, békés átmenet biztosítása, az Al-Kaidával való kapcsolatok felszámolása) lényegében semmit sem tartottak be, így a Nyugat nem oldotta fel a fejlesztési segélyek felfüggesztését, ami miatt a gazdaság összeomlott. Súlyos humanitárius válság alakult ki, a közel 40 milliós ország lakosságának több mint felét éhezés fenyegeti.

Bár a tálib vezetés tavaly augusztusi hatalomra kerülésekor arra tett ígéretet, hogy nem tér vissza teljesen az 1996 és 2001 közötti első tálib uralom időszakához – amely az iszlám jogrend szélsőséges értelmezésén alapult –, és ahhoz képest mérsékelt reformokat vezet be, mindeddig nem sok minden valósult meg a fogadkozásokból. Ismét kötelező a burka viselése Ami...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés