Előfizetői tartalom

Nem tudta megroppantani a Nyugat Putyin birodalmát, de már látszanak a viharfelhők

Az Oroszországgal szembeni szankciók hatékonysága hosszú ideje vita tárgyát képezi. Azt meg lehet állapítani, hogy a a sokak által várt rövidtávú hatásukat nem sikerült elérniük, nem roppant meg egyből az orosz gazdaság és nem sikerült Oroszországot a háború befejezésére kényszeríteni, bár elemzők már a kezdeti időkben is arra hívták fel a figyelmet, hogy a szankciók erre nem is kifejezetten alkalmasak. A a közép- és hosszútávú folyamatokat nézve, azonban látszik már a hatás; elsősorban a szakképzett munkaerő és a fiatalok menekülése az országból, valamint az otthonmaradók fokozatos elszegényedése, amely jóval borúsabb képet rajzol ki az orosz gazdaság helyzetéről.

A nyugati országok szankciók újszerű arzenáljával próbálják megbénítani Oroszország 1800 milliárd dolláros gazdaságát. Ennek a gazdasági intézkedéseknek a hatékonysága kulcsfontosságú lehet az ukrajnai háború kimenetelét illetően, de sokat elárul a liberális demokráciák azon képességéről is, hogy a 2020-as évek végére, és azon túl is képesek lesznek-e globális...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés