Már csak a világ harmadik leggazdagabb embere Bill Gates
Globál

Bill Gates tökéletes viharra figyelmezteti a világot, ilyet még nem láttunk

Portfolio
Oroszország ukrajnai háborúja csökkenti Európa elkötelezettségét a nemzetközi segélyek és az éghajlatvédelmi intézkedések iránt - nyilatkozta Bill Gates a Financial Times-nak, és arra figyelmeztetett, hogy a világ azon az úton halad, hogy az ENSZ fenntartható fejlődési céljai közül egyik se teljesüljön, amelynek a 2030-as elérésére kötelezettséget vállaltak.

Ez a kihívássorozat a legnehezebb, amellyel a globális fejlesztési politikának valaha is szembe kellett néznie

- mondta a világ legnagyobb privát filantróp szervezetének társelnöke a Financial Timesnak, hozzátéve, hogy reméli, Liz Truss brit miniszterelnök új kormánya nem fog további megszorításokat kivetni a tengerentúli segélyek költségvetésére.

Gates elismerte, hogy a donorországok koronavírus-világjárványra adott válaszlépésének költségei erősen visszavetették a nemzetközi segélyezést, az ukrajnai háborút viszont még nagyobb csapásnak tartja. Az AIDS, a malária és a tuberkulózis, valamint a gyermekbénulás felszámolását célzó globális alapok feltöltésének határidejéhez közeledve Bill Gates azt mondta, céljuk, hogy ezek a támogatások ne csökkenjenek.

Az Egyesült Királyság, a Gavi oltóanyag-szövetség legnagyobb adományozója, a koronavírus okozta válságra hivatkozva a bruttó nemzeti jövedelem 0,7 százalékáról 2020-ban 0,5 százalékra csökkentette a tengerentúli segélyekre fordított kiadásokat. Rishi Sunak, az akkori kancellár tavaly azt mondta, hogy 2024-25-ben visszatérnek az eredeti támogatáshoz.

2015-ben csaknem 200 ország írta alá az ENSZ céljait, amelyek az éhezéstől az éghajlatváltozásig terjedő kihívásokat kezelnék. A kedden közzétett éves jelentésükben Gates és volt felesége, Melinda French Gates azt írta: "Hét éven belül a világ szinte egyik célt sem fogja elérni". Hozzátették, hogy a dolgok jelenlegi állása szerint

ötször gyorsabban kellene haladnunk ahhoz, hogy a legtöbb célt elérjük.

A jelentés szerint még ez is alulbecslés lehet, "mivel az előrejelzések némelyike még nem számol a világjárvány hatásával, nem is beszélve az ukrajnai háborúról vagy az általa kiváltott afrikai élelmiszerválságról".

Az ukrajnai konfliktus "drámai mértékben súlyosbította" az élelmezésbiztonsági kihívásokat, mondta Mark Suzman, a Gates Alapítvány vezérigazgatója. A nemek közötti egyenlőség globális szintű megvalósulása már csak 2108-ban várható, három generációval később, mint ahogyan azt korábban várták - jegyezte meg a francia Gates.

Egy múlt heti becslés szerint az ENSZ céljainak eléréséhez szükséges finanszírozás hiánya az elmúlt évben harmadával, 135 milliárd dollárra nőtt. "Az előrelépés a fenntartható fejlődési célok terén számos cél esetében meghiúsult" - áll a Force for Good jelentésében, amelyet olyan vállalatok támogatnak, mint a BlackRock, az HSBC, a Nomura és a UBS.

A Gates Alapítvány társelnökei kifejezték a reményüket a pozitív változás és a célok elérése iránt, amelyet olyan innovációk segíthetnek elő, mint a szárazságtűrő vetőmagok, a digitális pénzügyi integráció. "A kudarc nem elkerülhetetlen" - mondta Gates az FT-nek. "Továbbra is optimista vagyok."

Címlapkép forrása: Shutterstock

szép kártya
kereskedő deviza trader currency
ebolavirus
A Credit Suisse svájci bankóriás homlokzata. Fotó: Shutterstock
sándor palota budapest fiatal nő getty stock
kukás közterület kuka
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Könyvajánló
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu
2022. október 18.
Portfolio Future of Finance 2022
2022. október 19.
Budapest Economic Forum 2022
2022. november 16.
Private Investor Day 2022/2.
2022. november 30.
Agrárszektor Konferencia 2022
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
norvegia_shutter-20171116