M113m2
Globál

Alaposan hullanak az amerikai M113-asok Ukrajnában

Portfolio
Az elmúlt napokban több felvétel is kikerült az ukrajnai háború különféle frontvonalairól megsemmisült vagy orosz kézre került, amerikai gyártmányú M113-as páncélozott szállító harcjárművekről vagy ezek holland variánsairól. Az ukrán ellentámadásban ezek a járművek fontos szerepet játszanak, de nagyon úgy tűnik, hogy pár nap alatt a korszerűnek nem éppen mondható M113-asok és a holland YPR-765-ösök az ukránok egyik legnagyobb arányban elvesztett nyugati fegyverrendszereivé váltak.

Az elmúlt napokban számos felvétel kikerült a közösségi médiába kilőtt vagy orosz kézre került, amerikai M113-as páncélozott szállító harcjárművekről, illetve ezek holland változatáról, az YPR-765-ösről.

Legutóbb a régóta szakadár kézen lévő donyecki reptér környékén szedett ki egy ilyen harcjárművet az orosz tüzérség.

Ezelőtt pedig szintén a donyeci reptérnek otthont adó Piszki körül vesztettek az ukránok egy M113-ast, ez aknára futott.

Korábban Herszon térségében készült egy felvétel, mely során az oroszok azzal büszkélkednek, hogy egy BTR-82A győzött le csatában egy M113-ast. Ehhez fontos hozzátenni, hogy a BTR fő fegyverzetét egy 30 milliméteres gépágyú alkotja, miközben az M113-as fő fegyverzete egy .50-es kaliberű (12,7 milliméter) géppuska, mellyel nem igazán tud jelentős kárt tenni a BTR páncélzatában.

Amúgy az orosz védelmi minisztérium azt közölte, hogy a BTR egy M113-ast győzött le, holott a felvételen valószínűleg egy hasonló képességekkel rendelkező, holland YPR-765 látható.

A holland YPR-765-ösök elsősorban Herszon térségében vesznek részt az offenzívában, ezért a veszteségek is itt tűnnek súlyosabbnak.

Van videó arról is, hogy aknára fut egy ilyen eszköz.

Legalább egy YPR-765-öst zsákmányoltak is az oroszok működőképes állapotban.

A zsákmány (vagy talán egy másik YPR) megszerzéséről videó is van, az oroszoknak közben muszáj volt egy T-90M-et villantaniuk.

Ukrajna több mint 300 M113-ast kapott az Egyesült Államoktól és más, külföldi országoktól, például Spanyolországtól és Litvániától, jó eséllyel ezeknek a járműveknek a többsége még mindig működőképes. Azt nem tudni pontosan, hogy hány YPR-765-öst kaptak az ukránok Hollandiától, de az eddigi videók alapján a holland gépek körében súlyosabbak a veszteségek.

Az várható volt, hogy az M113-asok számára nem lesz sétagalopp az ukrajnai szereplés, hiszen ezek a harcjárművek igencsak elavult technológiának számítanak. Az 1960-as években bemutatott harcjárművek páncélzata minimális, fő fegyverzetük egy M2-es géppuska, sziluettjük pedig hatalmas, ezért modern fegyverekkel könnyű eltalálni őket. Az ukránok csupán azért használják őket, mert még mindig nagyobb védettséget és mobilitást nyújt egy M113-as, mintha gyalogolni kell.

Ukrajnának elsősorban modern gyalogsági harcjárműveknek lenne szüksége az offenzíva lebonyolításához, de eddig még egyetlen nyugati támogatójük sem volt hajlandó Kijevnek akár régebbi Bradleyket vagy Marderket küldeni. Azt nem tudni, ennek mi az oka.

Végül pedig fontos megjegyezni, hogy mind orosz, mind ukrán oldalon a veszteségek oroszlánrészét régi, szovjet haditechnika adja.

sarkanyhunor
bolt szamla inflacio draga
tanár iskola tanító pedagógus szomorú
áram vezeték erőmű zaporizzsja stock
burkina faso
steiner attila cimlapkep3

Holdblog Világvége

Mivel sokan hívnak azzal kapcsolatban, hogy akkor most lesz-e államcsőd, meg mi vagyunk-e az új Argentína, meg vegyük-e...

2022. október 6.
Banking Technology 2022
2022. október 18.
Portfolio Future of Finance 2022
2022. október 4.
A Masterplast sztori a tőzsdén!
2022. október 19.
Budapest Economic Forum 2022
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu
Díjmentes online előadás
Hogyan működik a tőzsde, mik az alapok, hogy válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát?
Díjmentes online előadás
Mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!
Bulgária választás