Putyin tévé
Globál

Tényleg bevethet atomfegyvert Oroszország Ukrajnában? – Putyin szerdai beszédének elemzése adhatja meg a választ

Portfolio
Az amerikai Institute for the Study of War (ISW) védelmi agytröszt már részben ismertetett jelentésében Vlagyimir Putyin szerdai, a részleges mozgósításról szóló bejelentését elemezte, méghozzá abból a szempontból, hogy vajon az orosz elnök atomfegyverrel való fenyegetése magában foglalja-e azt, hogy Oroszország valóban kész bevetni atomfegyvert Ukrajnában.

Az ISW szakértőinek véleménye szerint

Putyin beszéde határozottan nem tartalmazta azt, hogy az orosz nukleáris védőernyő kiterjedne Ukrajna esetlegesen Oroszországhoz csatolandó területeire, és a mozgósítást sem kötötte a területek annektálásához.

Bár beszédében kitért a részleges mozgósításra, az oroszok által megszállt ukrajnai területeken tartott annexiós népszavazásokra és a nukleáris háború lehetőségére, de inkább különálló témákként, mintsem összefüggő egészként. A három téma egy beszédben említése ugyan összefüggést akart sugallani, de Putyin mindent megtett azért, hogy elkerülje egy ilyen összefüggés egyértelművé tételét.

Putyin az orosz nukleáris fegyverek használatának lehetőségéről szóló megjegyzéseit az Oroszország elleni nukleáris fegyverek bevetésével kapcsolatos feltételezett nyugati fenyegetésekkel összefüggésben fogalmazta meg. Az orosz elnök azt állította, hogy nyugati tisztviselők korábban beszéltek arról, hogy elképzelhető lenne atomfegyverek bevetése Oroszország ellen, és erre válaszolt azzal, hogy Oroszországnak is vannak atomfegyverei.

Putyin az ezzel kapcsolatos fejtegetéseit azzal zárja, hogy Oroszország minden lehetséges eszközt bevet területi integritása védelmére. Ez ugyan vonatkozhat Ukrajna elcsatolandó területeire, a beszédben való elhelyezése és a szövegkörnyezet semmiképpen sem teszi nyilvánvalóvá ezt az értelmezést.

PUTYIN BESZÉDÉT NEM ÚGY KELL ÉRTELMEZNI, MINT KIFEJEZETT FENYEGETÉST, HOGY OROSZORSZÁG ATOMFEGYVEREKET VET BE UKRAJNA ELLEN, HA UKRAJNA AZ ELCSATOLÁS UTÁN IS FOLYTATJA AZ ELLENTÁMADÁSOKAT A MEGSZÁLLT TERÜLETEK ELLEN

– írja az ISW.

Putyin az ukrán területek annektálását sem hozta összefüggésbe a részleges mozgósítással, ennek szükségességét a frontvonalak hosszára, valamint az Ukrajnának nyújtott nyugati segítségre hivatkozva védte.

Putyin és Sojgu ismét azt a hamis állítást tette, hogy Oroszország nem Ukrajnával, hanem valójában a NATO-val és a Nyugattal áll háborúban. Ez a narratíva azonban nem új, ezért ez nem jelenti az orosz vezetés retorikájának eszkalálódását.

Az ISW szerint a részleges mozgósítás ebben az évben biztosan nem fogja megváltoztatni a háborút, a következő év még bizonytalan. A Nyugatnak és Ukrajnának ezért sem figyelmen kívül hagyni nem szabad a bejelentést, sem túlértékelni azt – vélik az ISW szakértői.

Címlapkép: Sefa Karacan/Anadolu Agency via Getty Images

ffp2 maszk
sarkanyhunor
bolt szamla inflacio draga
tanár iskola tanító pedagógus szomorú
áram vezeték erőmű zaporizzsja stock
burkina faso
Díjmentes online előadás
Hogyan működik a tőzsde, mik az alapok, hogy válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát?
Díjmentes online előadás
Mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu
2022. október 6.
Banking Technology 2022
2022. október 18.
Portfolio Future of Finance 2022
2022. október 4.
A Masterplast sztori a tőzsdén!
2022. október 19.
Budapest Economic Forum 2022
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
dmr lövész mesterlövész katona stock