vilagterkep-fold-elelmiszer-etel-ehezes-ehseg
Globál

Drámai jóslatot mondott, lépéseket sürget az ENSZ-vezető

MTI
Sürgős lépéseket sürgetett helyi idő szerint csütörtökön New Yorkban David Beasley, az ENSZ Élelmezési Világprogramjának (WFP) vezetője, aki szerint éhínség kopogtat a világ ajtaján, amely "tökéletes viharral tetézett tökéletes viharral néz szembe".

Az AP amerikai hírügynökségnek adott interjúban a diplomata arra kérte az Öböl menti országokat és a világ milliárdosait, hogy áldozzák fel "pár napi profitjukat", hogy segítsenek megoldani a műtrágya-ellátás problémáit, máskülönben jövőre súlyos élelmiszerhiány lesz világszerte.

Káosz lesz az egész világon

- figyelmeztetett a WFP főigazgatója.

Az amerikai politikus rámutatott, hogy amikor öt és fél évvel ezelőtt átvette a szervezet vezetését, "csak" 80 millió embert fenyegetett éhezés a világon, és azt gondolta, hogy mandátuma végére akár az is előfordulhat, hogy a WFP-nek nem marad tennivalója.

Ennek ellenére a klímaválság miatt 135 millióra, majd a koronavírus-járvány következtében még annak is a duplájára, 275 millióra nőtt azok száma, akiket éhínség fenyeget.

Majd jött az ukrajnai háború, ami miatt energia-, műtrágya és élelmiszerhiány alakult ki, s már 345 millió azok száma,  akik nem tudják, mikor és mit fognak legközelebb enni.

Ezen belül 50 millió azoknak a száma 45 országban, akik az éhínség kapuján kopogtatnak, és ha nem tudunk eljutni hozzájuk, akkor éhínség lesz, éhezés, és még 2007-2008-ban és 2011-ben sem látott mértékben fognak országok destabilizálódni, és megindul a tömeges migráció

- figyelmeztetett Beasley.

Lépnünk kell, most!

- szögezte le.

Körösi Csaba, az ENSZ Közgyűlésének elnöke az általános vita megnyitásakor azt mondta, "úgy tűnik, folyamatos humanitárius vészhelyzet állapotában vagyunk". António Guterres ENSZ-főtitkár pedig arra hívta fel a figyelmet, hogy minden korábbinál nagyobb a szakadék, 32 milliárd dollár hiányzik, a világszervezet humanitárius tevékenységének forrásigénye és a rendelkezésre álló pénz között.

Beasley kiemelte: Ukrajna 400 millió ember táplálásához elegendő élelmiszert állít elő, és a háború miatt az oroszországi szállításokban is zavar támadt. Rámutatott, hogy súlyosbítja a helyzetet az infláció és az is, hogy sokan nem tudnak boldogulni, mert a koronavírus-járvány "gazdaságilag megsemmisítő csapást mért rájuk".

Ez a tökéletes viharral tetézett tökéletes vihar

- fogalmazott az amerikai politikus, rámutatva, hogy anyáknak a világon választaniuk kell, hogy étolajat vesznek, és enni adnak a gyerekeiknek, vagy fűtőolajat, hogy ne fagyjanak meg, mert mindkettőre nem futja.

A WFP főigazgatója kifejtette, hogy a világ 7,7 milliárd ember élelmiszerigényeit képes ellátni, de ennek fele annak köszönhető, hogy a gazdák műtrágyát használnak, ami nélkül nem képesek ilyen mennyiségű élelmiszert megtermelni. A világ legnagyobb műtrágyagyártója, Kína leállította az exportot, az orosz export pedig alig jut ki a világpiacra - magyarázta Beasley.

Útnak kell indítani azt a műtrágyát, méghozzá gyorsan. Az ázsiai rizstermelés kérdése kritikus, a magok már a földben vannak

- hangsúlyozta a WFP vezetője.

Beasley kitért arra is, hogy hazája, az Egyesült Államok 5 milliárd dollárral emelte hozzájárulását, Németország, Franciaország és az EU is hajlandó mélyebben a zsebébe nyúlni, ezért a magas olajárak miatt az Öböl menti országokat kérte arra, hogy tegyenek többet, főleg a térségükben lévő országokért, Jemenért, Afganisztánért, Szomáliáért.

Nem ezermilliárdokat kérünk, pár napi profitjukról lenne szó, hogy stabilizálni lehessen a világot

- húzta alá David Beasley, aki elmondta, hogy külön megbeszélést folytatott több milliárdossal, és figyelmeztette őket, hogy erkölcsi kötelességük, hogy foglalkozzanak a rászorulókkal.

Ha nem is nekem adják, ha nem az Élelmezési Világprogramot segítik, akkor is tegyék oda magukat. Ideje elkezdeni szeretni felebarátaikat és segíteni nekik. Emberek szenvednek és halnak meg szerte a világon. Amikor öt másodpercenként hal éhen egy gyerek, az mindannyiunk szégyene

- hangoztatta David Beasley, az ENSZ Élelmezési Világprogramjának főigazgatója.

Címlapkép forrása: Getty Images

forint készpénz bankjegy
ratatics-peter-mol-542481
erdogan törökország
áram

Holdblog A nagy klímalottó

Ha összevetjük a fenntarthatatlan gazdasági rendszerünket a klasszikus szerencsejátékkal, a lottóval, sokatmondó...

2022. október 6.
Banking Technology 2022
2022. október 18.
Portfolio Future of Finance 2022
2022. szeptember 28.
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
2022. október 19.
Budapest Economic Forum 2022
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu
Online előadás
Grafikonosdi és minden ami friss hír.
Díjmentes online előadás
Minden, amit a kezdéshez tudni érdemes.
Luhanszk népszavazás