népszavazás
Globál

Nagyon furcsa népszavazás zajlik az oroszok által megszállt területeken – Itt vannak az első videók

Portfolio
Ma kezdődött el az Oroszországhoz való csatlakozásról szóló népszavazás azokon a területeken, melyeket az orosz haderő tart megszállva, az ukrán Donyec, Herszon, Luhanszk és Zaporizzsja megyékben. Talán senkinek nincsenek illúziói azzal kapcsolatosan, hogy mi lesz az eredmény, de maga a népszavazás menete is finoman szólva sajátos. Erről több videó is tanúskodik.

Mától egészen szeptember 27-ig tartanak azok a „népszavazások,” mely során Donyec, Herszon, Luhanszk és Zaporizzsja megyék Oroszország által megszállt területein élő lakosai eldöntik, hogy szeretnének-e Oroszországhoz csatlakozni. A szavazáson online is részt lehet venni és szavazhatnak azok a lakosok is, akik elmenekültek ezekből a térségekből (Oroszország területére), de a régióból származó személyeknek vallják magukat.

Ilyen nexusban, főleg latba véve azt, hogy az oroszok által megszállt területekről a Kijev-lojalisták nagyrésze elmenekült, nagyon meglepő lenne, ha nem az lenne bármely megyében az eredmény, hogy elsöprő többségben szeretnének a helyiek Oroszországhoz csatlakozni.

Herszonban jelentős biztonsági intézkedések mellett kezdődött meg a „népszavazás.” Ennek elsősorban az az oka, hogy a város térségében heves harcok zajlanak, az ukrán fegyveres erők három irányból is próbálnak közelíteni a város felé.

Az orosz média szerint jelentős az érdeklődés a „történelmi esemény” iránt. Legalább egy videó kedvéért sikerült majdnem száz embert bezsúfolni az egyik szavazóhelyiségbe.

Néhány szavazóhelyiségben olyan jól sikerült megoldani a „titkos szavazást,” hogy egy mappával takarták el a voksoló úriember papírlapját, miközben ikszelt, ráadásul közben végig kamerák nézték, hogy hova szavaz.

Volt olyan állampolgár is, aki biztosra akart menni és inkább megkérdezte, hova szavazzon.

Oroszország területi igényeit a négy ukrán megyére nyilván senki nem fogja elismerni, talán egy két renegátállamon kívül, mint Szíria vagy Észak-Korea. Akár fel lehetne fogni az egészet egyfajta belpolitikai bohóckodásnak is, de mostani lépésnek van egy stratégiailag igencsak aggasztó vonulata: Oroszország ezután saját katonai doktrínája alapján bármilyen fegyvert bevethet, hogy kiűzze „saját területéről” a „betolakodó fasisztákat.” Bármilyet. Zaporizzsja megyének pedig csupán 70, Donyec megyének 60%-át ellenőrzik az oroszok, a maradék részen az ukrán fegyveres erők tartózkodnak.

Lehet, hogy Oroszország hagyományos hadviselési képessége eddig igencsak leszerepelt Ukrajnában, de a stratégiai fegyverek még nem kerültek elő. Nem biztos, hogy ez változni fog, hiszen a Kreml a mozgósítás ellenére is csak „különleges műveletként” emlegeti a háborút, de mindenesetre a mostani népszavazásos mizéria aggasztó előjel.

Címlapkép: Leon Klein/Anadolu Agency via Getty Images

giorgia-meloni-silvio-berlusconi-roma
forint euró
Online előadás
Meddig esik az OTP? Mekkora galibát okozhat feszült helyzet a részvénypiacnak?
Díjmentes online előadás
Hogyan működik a tőzsde, mik az alapok, hogy válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát?
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu
2022. október 6.
Banking Technology 2022
2022. október 18.
Portfolio Future of Finance 2022
2022. október 4.
A Masterplast sztori a tőzsdén!
2022. október 19.
Budapest Economic Forum 2022
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
GettyImages-1243654430