orosz haderő2
Globál

Üvöltöző katonák, részegek, verekedés – Jönnek a videók az orosz mozgósításról

Portfolio
Várható volt, hogy a morálbeli problémákkal küzdő orosz haderő gondjait nem éppen a mozgósítás fogja megoldani, főleg, hogy úgy tűnik, egyáltalán nem csupán kiképzett, katonai tapasztalattal rendelkező tartalékosokat hívnak az ukrajnai frontra.  Az eddig kiszivárgott videók alapján a behívottak morálja már most alacsony: vannak, akik részegeskednek, vannak, akik verekednek, mások szervezetlenül kiabálnak a reguláris állománnyal, feletteseikkel.

Vlagyimir Putyin orosz elnök és Szergej Sojgu védelmi miniszter pár napja azt ígérte, hogy 300 ezer katonakorú férfit mozgósítanak az ukrajnai harcokhoz, olyan embereket, akik rendelkeznek katonai tapasztalattal és eleve az orosz haderő tartalékos állományába tartoznak.

Ahogy várható volt, egyáltalán nem ez valósul meg. Nagyon úgy tűnik, hogy 300 ezernél lényegesen több embert mozgósítanak, ráadásul nem csupán katonai tapasztalattal rendelkezőket, illetve behívnak diákokat is. Ráadásul Moszkvában, Szentpéterváron és a burját, csecsen, tuvai régiókból aránytalanul magas számban hívják be az embereket, részben látszólag találomra. Ez persze nem jelenti azt, hogy csak sorkatonákat hívnak be Oroszországban, de az sem tűnik igaznak, hogy csak képzett tartalékosokat visznek a frontvonalra.

Az állomány egy részében látszólag komoly fegyelmi problémák vannak. Itt például az újoncok orientációját végző katonatiszt próbál szóhoz jutni, de mindenki csak kiabál a teremben, miközben beszélni próbál.

Több olyan felvétel is látható, melyen erősen ittas állapotban lévő újoncok vannak.

Vannak, akik részegen még össze is verekedtek a gárdistákkal.

Kiszivárgott információk alapján a Kreml 1 millió ember mozgósításával számol, három hullámban. Tehát nem lesz igaz, hogy csupán 300 ezer ember kap behívólevelet.

Több nagyvárosban is háborúellenes tüntetések voltak, az orosz hatóságok több ezer embert vettek őrizetbe. Komolyabb, erőszakos megmozdulásokról egyelőre nincs hír.

Dagesztánban a helyi toborzóiroda előtt volt egy megmozdulás: a helyiek eddig is aránytalanul magas számban vettek részt az ukrajnai háborúban.

Közben a fiatal, katonakorú férfiak továbbra is tömegesen próbálják elhagyni Oroszországot.

Az orosz haderő egyik legnagyobb problémája eddig is a harci morál volt Ukrajnában: nagyrészt ez az egy tényező járult hozzá a háború korai szakaszában történt, Szumi, Csernyihiv, Mikolaiv térségében elszenvedett kudarcokhoz, illetve ahhoz is, hogy pár hete a harkivi frontvonal is összeomlott.

A most behívott, többnyire erősen képzetlennek és fegyelmezetlennek tűnő újoncok tömege nem valószínű, hogy a morálbeli problémák területén lényeges előretörést fog jelenteni. A putyini vezetés nyilván azzal számol, hogy "kritikus tömeggel" söprik majd el az ukrán haderőt, de nagyon úgy tűnik, hogy (ismét) alábecsülik a harci morál fontosságát a döntéshozók.

Még nem tudni pontosan, mennyi kiképzést kapnak az újoncok, sem azt, hogy milyen fegyverekkel szerelik fel őket. Az eddigi - nem hivatalos - hírek többsége kéthetes kiképzésről és hidegháborús fegyverekről szólnak.

Címlapkép: Mil.ru

forint készpénz bankjegy
ratatics-peter-mol-542481
erdogan törökország
áram

Holdblog A nagy klímalottó

Ha összevetjük a fenntarthatatlan gazdasági rendszerünket a klasszikus szerencsejátékkal, a lottóval, sokatmondó...

Online előadás
Grafikonosdi és minden ami friss hír.
Díjmentes online előadás
Minden, amit a kezdéshez tudni érdemes.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu
2022. október 6.
Banking Technology 2022
2022. október 18.
Portfolio Future of Finance 2022
2022. szeptember 28.
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
2022. október 19.
Budapest Economic Forum 2022
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Luhanszk népszavazás