nato ororsz ukran haboru
Globál

Volt vezérkari főnök: nem Oroszország a NATO első számú ellenfele, elrettentő erőre van szükség

Portfolio
A NATO első számú ellenfele nem Oroszország, hanem Kína – jelentette ki Szenes Zoltán nyugalmazott vezérezredes, volt vezérkari főnök az Infostartnak. A Magyar Hadtudományi Társaság elnöke a katonai szövetség második hidegháborús stratégiájáról, az elrettentés és a védelem régi-új módszereiről is beszélt.

A portál beszámolója szerint Szenes Zoltán elmondta, a NATO legfontosabb feladata jelenleg az elrettentés és a védelem erősítése. Egyben emlékeztetett arra, június 28–29-én Madridban, a NATO-csúcson számos döntés született:

  • Egyrészt elfogadták az új stratégiai koncepciót, amiben tulajdonképpen „hidegháborús súlyt” kapott az elrettentés.
  • Másrészt megállapodtak az új haderőkoncepcióról, ami értelmében az észak-atlanti szövetség rövid időn belül felállít egy 300 fős gyorsreagáló, valamint egy 500 ezer fős alacsonyabb készenléti erőt, és az úgynevezett szárnyországokban – tehát az Oroszország közvetlen szomszédságban található Svédországban, Finnországban, balti államokban, Lengyelországban, Szlovákiában, Magyarországon, Romániában és Bulgáriában – előretolt védelmi pozíciót alakít ki állandó erőkkel. Ezek kezdetben dandár nagyságúak (jellemzően 2-4 ezer fő) lesznek, a későbbiekben – különösen a Baltikumban – pedig hadosztály erőkké (általában 2-4 dandár) fejlesztik őket.

A nyugalmazott vezérezredes hangsúlyozta, az elrettentés lényege az lenne, hogy hiteles legyen, tehát hogy az ellenfél komolyan vegye, ezt szolgálja például a korábban jelzett komoly haderőfejlesztés.

A stratégiában, mint említette, a hidegháborús elemek is – úgymint a hajdani „pajzs és kard” transzatlanti elgondolás, ahol előbbi a nukleáris, utóbbi a védelmi erőket (előretolt, illetve sündisznóállás) jelentette – visszatérnek Oroszország miatt.

A NATO mostani helyzetét illetően, noha új országok (Svédország, Finnország) csatlakoznak a szövetséghez, a régi európai tagországok pedig számottevőbb haderőfejlesztésben vannak, Szenes Zoltán arra emlékeztetett, ahogyan a megalakulása óta, úgy ma is az Egyesült Államoké a legnagyobb szerep, és bár globális nagyhatalomról van szó, végső soron úgy kell kommunikálniuk, hogy az támogatást nyerjen a szövetség részéről is. A volt vezérkari főnök viszont arra is felhívta a figyelmet, hogy

az Egyesült Álmok fő ellenfele – a hivatalos amerikai nemzeti biztonsági stratégia alapján – nem is Oroszország, hanem Kína.

Szenes Zoltán elmondta, jónak tartaná, ha az Európai Uniónak lenne közös hadserege, elsősorban a saját, kimondottan európai kül- és biztonságpolitikai céljai hitelesítése érdekében. Szerinte könnyen megoldható lenne, amennyiben el tudnák dönteni, hogy hogyan vezessék, és hogy ki döntsön a hadsereg alkalmazásáról. Elvileg az Európai Bizottságnak kellene, hiszen az látja el a „kormány” szerepét, ezt viszont nem támogatja az Európai Tanács.

A nyugalmazott vezérezredes megjegyezte, a közös hadsereg felállítása politikai fejlődést is igényelne, utalva az egyesült európai államokat és a szuverenizmust támogató uniós tagállamok közötti ellentétekre. Éppen ezért a kérdés egyelőre nem is szerepel az európai közös biztonság- és védelempolitikai stratégiai dokumentumokban sem.

Címlapkép forrása: Monika Skolimowska/Getty Images

tőzsdeapp brókerapp részvénykereskedelem
Iroda meeting
sanna-marin-finnorszag-miniszterelnoke
vezetek aram eloszto hosszabbito
bét
HVCA Portfolio Investment Conference 2022
Díjmentes online előadás
Hogyan csináld a gyakorlatban?
Könyvajánló
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu
2022. október 18.
Portfolio Future of Finance 2022
2022. október 19.
Budapest Economic Forum 2022
2022. november 16.
Private Investor Day 2022/2.
2022. november 30.
Agrárszektor Konferencia 2022
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
sanna-marin-finnorszag-miniszterelnoke