FONTOS Itt a fordulat? A vártnál sokkal gyengébb az amerikai gazdaság
 
Előfizetői tartalom

Kezd kirajzolódni Putyin mesterterve: hamarosan alapjaiban változhat meg az ukrajnai háború

Úgy tűnik, a „részleges” orosz mozgósítás az előzetes várakozásoknak megfelelően sokkal több embert érint majd, mint az eredetileg bejelentett, 300 ezer, katonai kiképzéssel rendelkező tartalékos: valójában 1-1,2 millió orosz állampolgár kaphat hamarosan behívót. Az orosz hadműveleti célok is egyértelművé váltak: Moszkva késő ősszel, a tél folyamán négy megyét akar elvenni Ukrajnától, ehhez pedig egyre inkább hajlandók lesznek a felhasznált fegyverarzenál szélesítésére is. Egyelőre nem túl valószínű, hogy rosszul felszerelt és kiképzett újoncok emberhullámait látjuk majd, amint ukrán lövészárkokra ömlenek rá; első körben a tartalékosok / sorkatonák többsége valószínűleg a reguláris erők képességeit fogja felszabadítani, akiknek offenzíváját külföldi drónokkal és talán durvább fegyverekkel fogja megtámogatni az orosz hadvezetés. A késő őszi, téli hónapok mind politikailag, mind harcászatilag teljesen új feltételeket teremthetnek az ukrajnai háború dinamikáját illetően.

1. 300 ezer helyett egymillió katona Orosz békefenntartók Hegyi-Karabahban, 2021-ben. Forrás: Mil.ru via Wikimedia Commons Aznap, amikor Szergej Sojgu az orosz mozgósítás részleteit kezdte el ismertetni, azt állította, hogy 300 ezer embert hívnak be, akik az orosz haderő tartalékos állományában vannak, rendelkeznek katonai kiképzéssel és a mozgósított katonák minden szempontból...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés