Előfizetői tartalom

Sorsdöntő választásra készül a botrányhős politikus – A fél világ retteg, hogy katonai puccs lesz a vége

Kiss Csaba
Október 2-án rendezik az elnökválasztás első fordulóját Latin-Amerika legnagyobb és a világ hetedik legnépesebb országában, Brazíliában. A jelenleg regnáló elnök, a jobboldali Jair Messias Bolsonaro legfőbb kihívója a baloldali Luiz Inácio Lula da Silva, aki 2003 és 2010 között már kormányozta az Európai Unió összterületénél kétszer nagyobb államot. Lula hónapok óta biztosan vezet a közvéleménykutatásokban, Bolsonaro és hívei azonban nem hisznek a felméréseknek, az elnök pedig arra is utalt, nem fogja elismerni a választások végeredményét, ha nem ő győz. Különösen az Egyesült Államok figyeli aggodalommal a brazíliai elnökválasztást, amelynek akár már első körében győzhet a volt államfő, ugyanis kiszámíthatatlan, hogy az egykori százados, az 1964 és 1985 közötti katonai diktatúrát dicsőítő Bolsonaro mire lesz képes a hatalom megtartása érdekében.

Lula egyértelműen vezet a felmérésekben, Bolsonaro máris csalást kiált A brazíliai Munkáspárt jelöltje, a 2003 és 2010 között az országot elnökként vezető Lula már hónapok óta meggyőzően vezeti a közvéleménykutatásokat. Tavaly decemberben például 48 százalékkal vezetett, miközben Bolsonaro mindössze 21 százalékon állt. A regnáló elnök aztán folyamatosan dolgozta...

Kedves Olvasónk!

Az Ön által keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött.

Cikkarchívum előfizetés

1 943 Ft / hónap

  • Portfolio.hu teljes cikkarchívum
  • Kötéslisták: BÉT elmúlt 2 év napon belüli kötéslistái