Előfizetői tartalom

Sorsfordító választások jönnek a térségünkben – Van, ahol káosz, máshol szétesés fenyeget

Vasárnap a Balkán két országában is választásokat tartanak. Az Európai Unió legszegényebb országában, Bulgáriában másfél év alatt negyedszer szólítják urnákhoz a választókat, mivel azóta egyetlen koalíciónak sem sikerült tartós kormányt létrehoznia. A listás, arányos választási rendszerben nyolc pártnak is jó esélye van átlépni a 4 százalékos küszöböt, de a felmérések alapján többségre képes koalíció ezúttal sem fog összejönni, miközben az ország egyre nagyobb gazdasági bajokkal néz szembe. Miközben Bulgáriában a káosz folytatódhat és mélyülhet el, Bosznia-Hercegovina a szétesés szélére jutott, amivel egyre fenyegetőbbé válik a XX. században már többször felrobbant lőporos hordó újbóli felizzása. A Daytonban nagy gonddal összerakott, rendkívül összetett államszerkezet minden szintjén választásokat rendeznek, és mindhárom etnikum – bosnyák, szerb, horvát – nagy eséllyel nacionalista vezetőket választ majd. Ez a szerbek és a horvátok esetén azt jelenti, hogy a szeparatista erők erősödnek meg, ami beláthatatlan következményekhez vezethet Magyarországtól határától nem is olyan messze.

Bulgária: elmélyül a káosz?

Bulgáriában 2021 április óta már a negyedik parlamenti választást rendezik meg vasárnap, ugyanis mióta korrupciós botrányai megbukott az országot 2019 óta folyamatosan vezető Bojko Boriszov kabinetje,

egyetlen koalíció sem tudott tartós kormányt létrehozni.

Legutóbb júniusban bukott meg a tavaly novemberben győztes Folytatjuk a Változást nevű párt vezetője, Kirill Petkov kormánya, miután a populista Van Ilyen Nép párt kilépett a koalícióból, a kormányfő pedig elvesztette a parlamenti bizalmi szavazást.

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés