Előfizetői tartalom

Nem sokáig tartott a kék köd: leszivárgó jólét helyett az új Vaslady támogatottsága szivárog

Németh Martin
Még nincs egy hónapja, hogy Liz Truss átvette a Downing Street 10-et, máris történelmi változásoknak lehetünk szemtanúi. Elhunyt II. Erzsébet, a konzervatív kormány rég nem látott adócsökkentést jelentett be, majd nemcsak a font zuhant történelmi mélypontra, a toryk az 1990-es évek vége óta nem álltak ilyen rosszul a Munkáspárthoz képest. Ha egyáltalán létezett ilyen, hamar elillant a Trusst övező rózsaszín - vagy ha a tory párt színét vesszük, kék - köd. A 2024-es választás még messze van, azonban, ha a befektetői bizalom csökkenésével párhuzamosan a választók is ilyen ütemben pártolnak el a Konzervatív Párttól, egyre csúnyább kilátásai lehetnek az "új Thatchernek", és előfordulhat, hogy a végén már azt is sikernek értékelheti, ha sikerül kitöltenie mandátumát.

Történelmi kezdet

Szeptember 5-én hirdették ki, hogy Konzervatív és Unionista Párt tagjainak szavazatai által az eddigi brit külügyminisztert, Liz Trusst választották meg a kormányzó toryk új vezetőjének; a politikusnő a voksok 57,4%-át megszerezve győzte le Rishi Sunak volt pénzügyminisztert.

Úgy gondolom, megmutattuk, hogy milyen mélységben és széleskörűen tehetségesek vagyunk a Konzervatív Pártban

- mondta győzelmi beszédében Truss a közte és a többi jelölt közt zajló versengésre utalva.

Kedves Olvasónk!

Az Ön által keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött.

Cikkarchívum előfizetés

1 943 Ft / hónap

  • Portfolio.hu teljes cikkarchívum
  • Kötéslisták: BÉT elmúlt 2 év napon belüli kötéslistái