Előfizetői tartalom

Küzdelem az utolsó vérig – Korunk leghalálosabb polgárháborúja zajlik az ősi országban, mégis alig hallunk róla

Kiss Csaba
Már csaknem két éve tart a polgárháború Afrika második legnépesebb országában – szakértők szerint napjaink, sőt az elmúlt évtizedek egyik legvéresebb konfliktusáról van szó, a világsajtó ingerküszöbét mégis alig éri el. A polgárháborút kezdő és a néhány hónapja még a fővárost is fenyegető Tigré tartománybeli lázadók mára saját területükre szorultak vissza, az etióp és a vele szövetséges eritreai kormányerők pedig folyamatosan támadják a régiót. A nemzetközi közösség által támogatott béketárgyalásokat határozatlan időre elhalasztották, így félő, hogy még nagyon sok emberéletet követel az így is több százezer áldozattal járó konfliktus.

Két éve tartó polgárháború Etiópiában már csaknem két éve zajlik véres polgárháború, melynek két főszereplője Abij Ahmed, a 2018-ban megválasztott miniszterelnök és erői, illetve az északi Tigré tartományban működő fegyveres mozgalom, a Tigréi Népi Felszabadítási Front (TPLF). A polgárháború 2020. november 3-án tört ki, apropója egy a koronavírus-járvány miatt...

Kedves Olvasónk!

Az Ön által keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött.

Cikkarchívum előfizetés

2 223 Ft / hónap

  • Portfolio.hu teljes cikkarchívum
  • Kötéslisták: BÉT elmúlt 2 év napon belüli kötéslistái