Előfizetői tartalom

Lemondott az országát káoszba taszító brit miniszterelnök, de ki veszi át a helyét? – Íme az esélyesek

Már azelőtt megindult a találgatás, hogy az Egyesült Királyság kormányfője, Liz Truss lemondott volna, bejelentése óta azonban ez a kérdés foglalkoztatja britek millióit: ki lesz a következő miniszterelnök? A Konzervatív Párt 1922-es bizottságát vezető Graham Brady bejelentése szerint hétfőn indul a jelöltállítás, az induláshoz pedig 100 tory képviselő támogatására van szükség a miniszterelnöki széket ambicionáló politikusoknak. A jövő héten már új vezetője lesz az országnak, a kormányfői pozícióra jelenleg Rishi Sunak volt pénzügyminiszter és Penny Mordaunt frakcióvezető a legesélyesebbek. Egyáltalán nem meglepő módon felmerült az idén megbukó Boris Johnson neve is, aki visszatérésre készülhet. Az ellenzéki pártok vezetői nem elégednek meg a miniszterelnök lemondásával, általános választás kiírását követelik. Amennyiben sor kerülne erre, az minden bizonnyal a Keir Starmer vezette Munkáspárt földcsuszamlásszerű győzelmét eredményezné.

Jön az újabb tory vezetőválasztás

A Konzervatív Párt 1922-es bizottságát vezető Sir Graham Brady legutóbbi nyilatkozatából kiderült, hogy a vezetésre pályázóknak hétfőig 100 tory képviselő támogatására lesz szükségük. A legutóbbi vezetőválasztáson Rishi Sunak 137, Liz Truss 113, Penny Mordaunt pedig 105 jelölést kapott.

Az egyik lehetséges kimenetel, hogy a képviselők egy jelölt köré tömörülnek, ami azt jelenti, hogy a verseny hétfőn véget is ér, ha csak egy személy kap elegendő jelölést. Amennyiben több képviselő is elindul, az utolsó két jelöltről a tory párt tagságának kell döntenie.

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés