Előfizetői tartalom

Előlépett az árnyékból Putyin rettegett zsoldosvezére – Már a Kreml is aggódik Prigozsin mesterterve miatt?

Talán nem túlzás azt állítani, hogy mára Jevgenyij Prigozsin, a „Putyin séfjeként” emlegetett orosz oligarcha vált az orosz elit egyik legfontosabb szereplőjévé. Ennek nem csupán az az oka, hogy üzletemberként hatalmas cégbirodalmat irányít, hanem az is, hogy kis túlzással ő intézi Oroszország legszennyesebb, legellentmondásosabb „melóit.” Prigozsin irányítja a Wagner-csoport nevű zsoldosformációt, ő alapította az amerikai választásba beavatkozó "Internetkutatási ügynökséget," mindezt úgy, hogy ő maga Oroszországban is kilenc évet ült börtönben és előkelő helyen szerepel az FBI körözési listáján, 250 ezer dolláros vérdíjjal a fején. A Wagner-csoport ukrajnai háborúban tapasztalható, néha a reguláris erőket is túlszárnyaló harctéri teljesítménye, illetve a zsoldoscsoport nemzetközi „árnyékmissziói” miatt Prigozsin pár hónap alatt sosem látott népszerűségre és befolyásra tett szert Oroszországban, emiatt pedig a korábban nyilvánosságot egyértelműen kerülő oligarcha is kilépett az árnyékból. Mindennek a Kremlen belül nem biztos, hogy mindenki örül, ennek pedig már most mutatkoznak előjelei.

Kilépett az árnyékból Prigozsin Idén szeptember közepén nyilvánosan elismerte Jevgenyij Prigozsin, orosz üzletember, hogy ő alapította, illetve üzemelteti a Wagner-csoport nevű orosz zsoldosformációt, amely 2014-ben Ukrajnában, ezután pedig Szíriában, a Közép-afrikai Köztársaságban, Líbiában és más olyan országokban kezdett el működni, ahol orosz érdekeket kellett fegyverrel...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés