Előfizetői tartalom

Putyin dörzsöli a tenyerét, Biden aggódik – Tényleg november 8-a dönti majd el az ukrajnai háborút?

Az Amerikai Egyesült Államok által biztosított pénzügyi, hírszerzési és haditechnikai támogatás nélkül jó esély van rá, hogy az ukrán fegyveres erők lényegesen rosszabb helyzetben lennének ma, mint amit láthatunk a frontvonalon. Mind az orosz, mind az ukrán fél arra készül, hogy a télen akár a háború menetét is eldöntő csatákra kerülhet sor, ilyen nexusban pedig a külföldi támogatás talán még fontosabb lesz majd. Mind az Európai Uniós intézményekben, mind Kijevben, mind pedig a Fehér Házban tartanak attól, hogy ha a november 8-án esedékes, időközi választásokon tarolnak a Republikánus Párt jelöltjei, az Ukrajnának biztosított támogatás is jelentősen megcsappan, netán teljesen meg is szűnik majd, ezzel pedig fordíthat a háború menetén Vlagyimir Putyin és az orosz haderő. Az igazság az, hogy a geopolitikai realitásokból és a republikánusok korábbi állásfoglalásaiból kiindulva nagyon kevés esély van rá, hogy az Egyesült Államok lényegesen csökkenti majd a kijevi kormányerők támogatását, ha pedig így is történik a dolog, Joe Biden elnöknek és a Fehér Háznak bőven van még mozgástere ellensúlyozni a dolgot.

Nagy az aggodalom a republikánus „földcsuszamlás” miatt November 8-án esedékes a következő időközi választás az Egyesült Államokban; az esemény során 435 képviselő és 35 szenátor, valamint 39 kormányzó nyeri el megbízatását. Jó esély van arra, hogy a szenátusban és a képviselőházban is többséget nyer a Republikánus Párt, ezzel pedig Joe Biden demokrata elnöknek...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés