Előfizetői tartalom

Putyin váratlan lépése miatt kiderült, mi lesz, ha hirtelen összeomlik az ukrajnai háború legfontosabb megállapodása

Szombaton bejelentette Oroszország, hogy kilép az Ukrajnával, az ENSZ-szel és Törökországgal kötött gabonaexport megállapodásból. Ez a döntés nagy vihart kavart a nemzetközi szintéren, és úgy tűnik, a mai nap Oroszország vissza is lépett a megállapodásba. A megállapodás azonban bő két hét múlva a jelenlegi formájában lejár, és semmi sem garantálja azt, hogy az oroszok addig nem lépnek ki megint vagy, hogy beleegyeznek a meghosszabbításába. Ennek kapcsán érdemes végig venni, hogy milyen megoldások állnak Ukrajna rendelkezésére, ha tényleg teljesen megszűnik az Odessza környéki kikötőkből a gabona kivitele. Ebben segítségünkre van Makszim Marcsenko, az odesszai régió katonai parancsnoka is, aki nemrégiben az Európai Unió Duna Régió Stratégiája (EUSDR) 11. éves fórumán beszélt arról, hogy milyen egyéb megoldásokon dolgoznak már hosszú ideje Odessza megyében.

Oroszország szombati bejelentése után, miszerint felfüggeszti a részvételét a gabonaexport megállapodásban, az ukrán kikötőkből hétfőn és kedden is még menetrendszerűen futottak ki a gabonaszállító hajók. A szerdai napra már azonban azt jelentették be, hogy nem lesz hajóforgalom a fekete-tengeri gabonaszállítási folyosón. A mai napon, az ENSZ gabonaexportért felelős...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés