Portfolio signature

Egy parányi sziget az ukrán ellenállás jelképévé vált - De mi történt azóta a maroknyi katonával, akik beintettek Oroszország rettegett hadihajójának?

Király-Gál Gábor
Bohdan Hotszkijjal, a sziget egykori, alig 29 éves parancsnokával, és a "felmentő seregnek" nézett Vaszil Virozub atyával készített interjút a The Guardian. Hotszkij eredetileg decemberben kapta meg megbízatását, egy 28 fős alakulat parancsnokaként a Kígyó-sziget védelmét kellett biztosítania, míg Virozub atya feladata a szigetet védő hősi halottak eltemetése volt. Most mindketten meséltek a háború első napjairól, a sziget ostromáról és az orosz hadifogságban szerzett tapasztalataikról.

A Kígyó-sziget a Fekete-tengeren található, a Duna-deltától 37 kilométerre, Ukrajna partjaitól 22 kilométerre helyezkedik el. A 17 hektáros területű sziget ugyan parányinak számít, stratégiai jelentősége viszont annál nagyobb. Bár már az ókori időkben is lakott volt, végül a 19. és 20. század véres háborúit követően a Szovjetunió felbomlásakor ukrán ellenőrzés alá került.

Bohdan Hotszkij a háború árnyékában vette át a parányi sziget parancsnokságot. Ebben az időben sorakozott fel az orosz hadsereg Ukrajna határaihoz és nyilvánvaló volt, hogy az Ukrajnától távol fekvő sziget védelme egy öngyilkos küldetéssel ér fel.

Ráadásul a Krím félsziget 2014-es annektálása óta Moszkva militarizálta a Fekete-tengert, és folyamatosan csökkentette az ukrán hajók hozzáférését. Többek között rendszeresen lezárta a nagy tengeri övezeteket arra hivatkozva, hogy haditengerészeti gyakorlatokat tart.

Kedves Olvasónk!

Támogasd te is a minőségi gazdasági tartalomgyártást!

Ez az elemzés a Portfolio Signature cikkei közé tartozik. A cikk folytatódik, de csak egyedi előfizetéssel olvasható.

A Signature tartalmakhoz való hozzáférés díja havi előfizetéssel 2 490 forint. Az éves előfizetés díja az év végi akciónk keretében 19990 forint. Ezzel közvetlenül támogathatod a legmagasabb színvonalú gazdasági, üzleti újságírást.

Signature előfizetés

Általános Szerződési Feltételek   |   Gyakran felmerülő kérdések