Előfizetői tartalom

Sorsdöntő támadásra készülnek Putyin legelvetemültebb zsoldosai - Brutális csata következhet a Donbaszban

2022. június 25-én, egy hónap nagyon heves csatározás után elfoglalta az orosz haderő Szeverodonyecket, aztán egy hétre rá Liszicsanszkot, biztosítva az általuk „Luhanszki Népköztársaságnak” nevezett ukrajnai Luhanszk megye területét. Ekkor számos elemzést lehetett olvasni arról, hogy a Kijev és Mikolaiv elleni műveletek botlásai után összeszedte magát az orosz haderő – innen már jó eséllyel pár hónap, ha nem hét alatt meglesz Donyec megye, melyet délről, keletről és északról is ostromolni tudnak az oroszok. Azóta eltelt öt hónap. Nemhogy Donyec megyét nem tudta elfoglalni az orosz haderő, de még az első fontosabb keleti hídfőállást, Bahmutot sem tudták még csak bekeríteni sem. A Wagner-csoport sorra küldte a város ellen az elítéltekből toborzott gyalogsági alakulatokat – az elmúlt szűk négy hónapban a legnagyobb sikerük az volt, hogy 48 óráig el tudtak foglalni egy cementgyárat a külvárosban. Most viszont, a herszoni összeomlás után átcsoportosítást hajtottak végre az orosz reguláris erők, a nyugati hírszerzési szervek szerint is nagy mennyiségű nehézfegyvert vethetnek be hamarosan a város ellen az orosz csapatok. Alighanem az eddigi legnehezebb csata vár a Bahmutot hónapok óta védő ukrán katonai alakulatokra, ami eldöntheti akár a Donbaszért vívott küzdelmet is.

Hivatalosan 2022. augusztus 1-jén indult meg az orosz haderő szárazföldi támadása a kelet-ukrajnai Donyec megyében található Bahmut (oroszul Artemovszk) városa ellen, de mivel a település már május óta tüzérségi és légi támadások sorozata alatt áll, a térségben gyakorlatilag hat hónapja folyamatosak a harcok. A háború előtt alig 70 ezres lélekszámú település azért...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés