Jevgenyij Prigozsin
Globál

Év embere díjat kapott a rettegett zsoldosvezér

Portfolio
Az ukrán-orosz háborúban tevékenykedő Wagner-zsoldoshadsereg vezetőjét, Jevgenyij Prigozsin orosz oligarchát választották az „év maffiózójának”. A döntőben olyan nagy „riválisokat” győzött le, mint az Európai Unió Bírósága, Recep Tayyip Erdogan török elnök és Daniel Ortega nicaraguai elnök.

Az indoklás szerint, Oroszország ukrajnai inváziójának kezdete óta az oroszok által vívott leghevesebb csatákban rendre feltűnt Prigozsin magánhadserege, amely sorait ráadásul a háború ideje alatt a börtönökben végzett toborzásainak köszönhetően elítélt bűnözők is nagyban gyarapították.

A korrupt pénz és a brutális erőszak ötvözésével, gúnyos cinizmusával és az orosz törvényekkel szembeni büntetlenségével úgy testesíti meg az államilag támogatott korrupciót, ahogy csak kevesen tudják

– áll az indoklásban, így a szervezett bűnözést és korrupciót felderítő oknyomozói csoport, az OCCRP által összehívott zsűri Prigozsint választotta 2022-ben az "Év emberének" a szervezett bűnözés és korrupció területén.

Jevgenyij Prigozsin az 1990-es években vált orosz oligarchává, a folyamatos állami megrendeléseknek köszönhetően növelte éttermi- és vendéglátóipari vállalkozását, innen kapta a „Putyin séfje” becenevet. Prigozsin a 2010-es évektől vált az orosz hatalom eszközévé, amikor az általa gründolt szervezet dezinformációval és propagandával igyekezett befolyásolni az amerikai választások eredményét.

A Wagner-csoport, bár névlegesen katonai magáncég, de valójában az orosz fegyveres erők által támogatott félkatonai szervezet. 2014 óta létezik hivatalosan, katonái részt vettek már a félsziget megszállásában is és a későbbi, donbaszi harcokban is, de segítették az Aszad-rezsim győzelmét is Szíriában.

A Wagner-zsoldosok brutalitásához nem fér kétség. Szíriától Kamerunig, Szomáliától Malig nemi erőszakkal, rablással, gyilkossággal és kínzással vádolják őket. A mostani indoklásban felhívják a világ figyelmét az ilyen emberek veszélyességére: az alkalmazó ország számára ugyanis a brutális zsoldosok bevetése lehetővé teszi, hogy olyan különösen piszkos vagy érzékeny munkára használja őket, amit a hivatalos hadsereg nem képes vagy nem mer végrehajtani.

Prigozsin egy új típusú győztest képvisel. Nem egy nemzeti vezető, hanem egy korrupt egyén, aki képes terrorizmust és az emberi jogok tömeges megsértését szítani a világ különböző konfliktusaiban

 - mondta Louise Shelley, az idei zsűri egyik tagja.

Címlapkép forrása: Mikhail Svetlov/Getty Images

chatgpt chatrobot mesterséges intelligencia ai robot chatbot
tosz-1a termobárikus nehéz lángszóró mlrs rakétatüzérség tüzérség orosz ukrán háború ukrajna
ice vonat
david pressman
Díjmentes online előadás
Megmutatjuk hogyan tudsz kezdőként a forinttal kereskedni.
Díjmentes online előadás
Mik a tőzsde alapjai, hogyan válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát?
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Senior Privát Bankár (Miskolc)

Senior Privát Bankár (Miskolc)
2023. március 21.
Agrárium 2023
2023. március 8.
Biztosítás 2023
2023. március 30.
Építőipar 2023
2023. április 25.
Sustainable Tech 2023
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
Dán Leopard tank