Előfizetői tartalom

Itt a leleplező lista: ömlenek a nehézfegyverek Ukrajnába, de van, amivel még Amerika is gyanúsan óvatos

Vitathatatlan tény, hogy Ukrajna védekező háborújában kulcsfontosságú szerepet játszanak a NATO, illetve NATO-barát országok által biztosított fegyverek, a mai napig folyamatos az utánpótlás nyugatról az ukrán fegyveres erők irányába. Továbbra is úgy tűnik viszont, hogy a nyugati országok nagyon óvatosak azzal, hogy mit adnak és mit nem adnak oda Ukrajnának: bár Kijev kapott modern tüzérségi, légvédelmi és UAV-rendszereket, a frontvonalon harcoló alakulatoknak közvetlen, életmentő segítséget jelentő gyalogsági harcjárművek, tankok vagy repülőgépek témájában nagyon szelektálnak a döntéshozók, még a Zelenszkij-kormány legnagyobb szövetségese, Washington is. Ettől függetlenül az Ukrajnába ömlő, nyugatról származó hadianyag – pusztán darabszám tekintetében – tényleg nagyon jelentős.

Az elsősorban orosz-ukrán háborús veszteséglistáiról ismert Oryx szakportál számos másik listát is készít: az egyik ilyen összegzés azokról a nehézfegyverekről, katonai járművekről szól, melyeket a nyugati NATO-tag, illetve NATO-barát országok Ukrajnának biztosítanak a háború kezdete óta. Ellentétben a fényképpel, dátumbélyeggel igazolt veszteséglistákkal, ez...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés