Előfizetői tartalom

Végre megkapja Ukrajna az első modern, nyugati tankokat? Nézzük, mi van valójában a gigantikus bejelentés hátterében

Huszák Dániel
Korábban többször is foglalkoztunk azzal, hogy miért lehet az, hogy a nyugati országok, bár masszív mennyiségű fegyverrel támogatják Ukrajnát, nem küldenek nekik sem nyugati gyártmányú tankokat, sem gyalogsági harcjárműveket. Tegnapelőtt a francia elnök, Emmanuel Macron bejelentette, hogy Franciaország töri meg a jeget azzal, hogy elsőként AMX-10 RC harckocsikat küldenek az ukránoknak. Az AMX-10 RC azonban abszolút nem egy közepes / általános harckocsi (MBT), mint mondjuk egy Leclerc, egy Leopard, egy Abrams, vagy akár egy T-72-es; az is kérdéses, mennyire helytálló egyáltalán a „tank / harckocsi” megnevezés a jármű esetében. Nézzük, mit tud az AMX-10 RC és miért éppen ezt a harcjárművet küldik a franciák Ukrajnának, mint "az első nyugati tank."

Tank egyáltalán az AMX-10 RC? És miért is fontos ez a kérdés? AMX-10 RC, Ukrajna új páncélosa. Fotó: Wikimedia Commons Németország (és több másik, nyugati ország) eddig arra hivatkozva nem küldött Ukrajnának tankokat és gyalogsági harcjárműveket, hogy nem akarnak ők lenni az első olyan ország, amely modern, nyugati általános harckocsikkal segíti az ukrán fegyveres...

Kedves Olvasónk!

Az Ön által keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött.

Cikkarchívum előfizetés

2 223 Ft / hónap

  • Portfolio.hu teljes cikkarchívum
  • Kötéslisták: BÉT elmúlt 2 év napon belüli kötéslistái