Sziverszk
Globál

Új offenzívára készülnek Ukrajnában, folytatódik a vita a harckocsikról – Háborús híreink hétfőn

Portfolio
Továbbra is a Donyeck megyei Bahmut a leghevesebb harcok színtere, de jelentések szerint az oroszok Zaporizzsja megyében is támadást indítottak. Ukrajnában egy újabb, tavaszi orosz offenzívára készülnek, a védekezéshez a megtámadott az országnak nagyszámú nyugati harckocsira lenne szüksége. Németország egyelőre nem döntött az Ukrajnának szánt Leopard 2-es harckocsik ügyében, amiért éles kritikákat kapott szövetségeseitől. Arról viszont már sikerült döntést hozni, hogy Lengyelországban megkezdődik az ukrán katonák kiképzése a Leopard 2-es harckocsik kezelésére. Franciaország nem zárja ki, hogy Leclerc típusú harckocsikat szállít Ukrajnának támogatásul az Oroszország elleni háborúban – mondta vasárnap Emmanuel Macron francia államfő Olaf Scholz német kancellárral közösen tartott sajtótájékoztatóján Párizsban.

Váratlan gondot okoz az orosz-ukrán háború a Fekete-tengeren

Bulgária ellenőrzött körülmények között felrobbantott egy sodródó tengeri aknát a fekete-tengeri partvidéke előtt - közölte hétfőn a szófiai védelmi minisztérium.

Tovább a cikkhez

Borrell: az EU további 500 millió eurót biztosít Ukrajna katonai támogatására

Az uniós tagállamok külügyminiszterei hétfőn politikai megállapodást értek el az Ukrajnának nyújtandó katonai támogatás hetedik részletéről, amely 500 millió eurót biztosít Kijevnek és további 45 millió eurót az uniós katonai misszió által kiképzés alatt álló ukrán erőknek - jelentette be Josep Borrell külügyi és biztonságpolitikáért felelős uniós biztos hétfő este.

Borrell az EU-tagállamok külügyminisztereinek tanácskozását követő sajtótájékoztatón elmondta: a támogatás jóváhagyása által az európai békefenntartási mechanizmus keretében nyújtott teljes katonai segítségnyújtás 3,6 milliárd euróra emelkedik. Leszögezte: Ukrajnának meg kell nyernie ezt a háborút, és ezt a célt az EU lehető legerősebben támogatni fogja.

"Oroszország a háborúzás és a nemzetközi jog megsértésnek oldalán áll, Ukrajna pedig a béke mellett és kezdeményező szerepet vállal e tekintetben. Nem tapasztalunk valódi hajlandóságot Moszkva részéről az igazságos és fenntartható béke megteremtésére" - jelentette ki Borrell.

Azt is elmondta, hogy az EU már dolgozik az ENSZ-szel közösen a háborús bűnökért való felelősségre vonás mechanizmusain és az együttműködés középpontjában a Nemzetközi Büntetőbíróság kulcsfontosságú szerepének megőrzése áll. Felhívta a figyelmet, hogy az uniós tagállamok az elszámoltatás első lépéseként nagymértékben támogatják nemzetközi ügyészség létrehozását Hágában.

Borrell kitért az orosz földgázra és kőolajra vonatkozó uniós szankciókra is. Véleménye szerint "nagy csapást jelent az ország pénzügyi stabilitására", hogy az orosz olajat hordónként 40 euróért, áron alul, közel 50 százalékos kedvezménnyel adják el, főként Indiának és Kínának.

Azt is mondta, hogy Németország nem blokkolja a Leopard harckocsik Ukrajnába küldését.

(MTI)

Nemkívánatos szervezetnek minősítette az Andrej Szaharov Alapítványt az orosz főügyészség

Nemkívánatos szervezetnek nyilvánította  az amerikai Andrej Szaharov Alapítványt hétfőn az orosz főügyészség.

A főügyészség megállapította, hogy az alapítvány tevékenysége veszélyezteti az Oroszországi Föderáció alkotmányos rendjének alapjait és biztonságát. További részleteket a testület nem közölt.

A döntésről hivatalosan értesített orosz igazságügyminisztérium az alapítványt fel fogja venni a külföldi ügynökök listájára.

A The Andrei Sakharov Foundation honlapja szerint 1989-ben alapított szervezet, célja pedig Andrej Szaharov 1975-ben Nobel-békedíjjal kitüntetett szovjet magfizikus és emberi jogi aktivista örökségének megőrzése.

(MTI)

Kiakadt Erdogan - Svédország elfelejtheti a NATO csatlakozást

Nyilvánvaló, hogy Svédország nem várhatja Törökország támogatását a NATO-csatlakozást illetően, miután Stockholm okot adott a szombati "gyalázatos" Korán-égetésre a svéd fővárosban - jelentette ki Recep Tayyip Erdogan török elnök hétfőn Ankarában a kormányzat ülését követő sajtótájékoztatóján.

Tovább a cikkhez

Kemény kritikát fogalmazott meg Oroszország egyik leggazdagabb embere

Oroszország egyik leggazdagabb mágnása hétfőn felszólította a hatóságokat, hogy a Moszkva ukrajnai háborúja miatt külföldre menekült több százezer munkavállalót inkább tolerálják, mintsem büntessék, azzal érvelve, hogy az országnak szüksége van a képzett munkaerőre.

Tovább a cikkhez

Sokkoló összehasonlítás Putyin zsoldosvezérétől: "Szoledarhoz képest Sztálingrád pihenés volt"

A Wagner-csoportot vezető Jevgenyij Prigozsin arról beszélt a Szoledarba készülő orosz katonáknak, hogy az ott zajló brutális harcokhoz képest a sztálingrádi csata "pihenés" volt - számolt be a brit Sky News.

Tovább a cikkhez

Újabb afrikai országból túrták ki a NATO katonákat a Wagner-zsoldosok?

Burkina Faso úgy döntött, felmondja Franciaországgal kötött katonai megállapodását, melynek keretében francia katonák harcolhattak a felkelőcsoportok ellen a nyugat-afrikai ország területén - közölte hétfőn az ouagadougou-i vezetés arra hivatkozva, hogy az ország saját erejéből akarja megvédeni magát.

Tovább a cikkhez

Újabb ország fontolgatja a Leopard tankok Ukrajnába küldését

A norvég Dagbladet értesülései szerint sürgős értekezletre hívták a norvég Külügyi és Biztonsági tanács tagjait. A lap szerint az értekezlet témája az Ukrajnának nyújtott támogatás, azon belül is az ország rendelkezésére álló Leopard 2-es harckocsik átadása lehet.

Tovább a cikkhez

Ömlenek a fegyverek a NATO keleti szárnyába – Csúcskategóriás vadászgépek fognak őrködni Lengyelország egén

A CNN értesülései szerint Hollandia február végéig nyolc amerikai gyártmányú F-35-ös többfunkciós vadászgépet tervez Lengyelországba küldeni azzal a céllal, hogy erősítsék a NATO keleti szárnyának védelmi képességeit.

Tovább a cikkhez

Mégis miért nem akar Németország tankot adni Ukrajnának? Mi folyik itt?

Már meghallgatható a Portfolio Checklist január 23-i adása. A mai műsor első részében arról volt szó, hogy vajon mért vonakodik Németország attól, hogy német tankokat küldjön a Nyugat Ukrajnának. A témával kapcsolatban Huszák Dániel, a Portfolio Globál rovatának vezető elemzője volt a vendégünk. Az adás második részében a Fitch Ratings pénteki döntéséről lesz szó, melynek keretében lerontották a magyar adásságbesorolás kilátásait semlegesről negatívra. Erről Beke Károlyt, a Portfolio makroelemzőjét kérdeztük.  

Tovább a cikkhez

Újabb részletek derültek ki a nyugati kedélyeket borzoló orosz hadgyakorlatról

Dél-Afrika védelmébe vette az Oroszországgal és Kínával a jövő hónapra tervezett haditengerészeti gyakorlatát, miközben bírálatok érték az ukrajnai háborúval kapcsolatos, nem elkötelezett álláspontja miatt - írja a Bloomberg.

Tovább a cikkhez

Ijesztő pletyka kapott szárnyra: Norvégia elmondta, mi lesz a Wagner-ügy koronatanújával

Hétfőn elterjedt a hír, hogy a korábban Norvégiában őrizetbe vett orosz Wagner zsoldoscsoport egykori parancsnokát kitoloncolhatják Oroszországba, ahol valószínűleg a biztos halál vár rá az "árulásáért". Az őt védő ügyvéd cáfolta az állításokat - írta meg a Reuters.

Tovább a cikkhez

Az ukrán hírszerzés szerint a következő orosz offenzíva a NATO tagállamokhoz kényelmetlenül közel fog megindulni

Az orosz elnök környezetének kijelentései arról, hogy Oroszország nagy háborúra készül, megtámadhatja akár Lvivet is, és általában elvághatja Ukrajnát Európától, nem más, mint információs háború, az ukrán fegyveres erők pedig készen állnak minden ténylegesen lehetséges forgatókönyvre - jelentette ki Vadim Szkibickij dandártábornok, az ukrán katonai hírszerzés vezetőjének helyettese az Ukrinform hírügynökségnek adott, hétfőn közzétett interjújában.

Tovább a cikkhez

Véget vetne a katonai semlegességnek a részben oroszok megszállta ország? – Váratlan nyilatkozatot tett az elnök

Maia Sandu moldovai elnök a POLITICO-nak adott interjújában nyilatkozott arról, hogy az elmúlt évben az orosz-ukrán háború következtében kialakult helyzetben az eddig semleges országának el kellene-e köteleződnie egy katonai szövetséghez.

Tovább a cikkhez

Lettország is kiutasította az orosz nagykövetet

Edgars Rinkevics lett külügyminiszter hétfőn a Twitteren bejelentette, Észtországgal szolidaritást vállalva Riga kiutasítja a Lettországba akkreditált orosz nagykövetet.

Hétfőn, korábban az orosz külügyminisztérium közölte, hogy kiutasítja az észt nagykövetet, mire Tallinn hasonló lépést tett.

A lett kiutasítás február 24-én, vagyis az ukrajnai oroz invázió egyéves évfordulóján lép életbe.

Rinkevics hasonló lépést vár Moszkvától is.

EU-s külügyminiszterek szólaltak föl a Leopardok Ukrajnába szállítása érdekében

Az EU-tagállamok külügyminiszterei Brüsszelben tanácskoznak hétfőn, többen is megszóltak a német gyártmányú Leopard tankok Ukrajnába szállításával kapcsolatos vitát illetően.

A lett külügyminiszter, Edgars Rinkevics a Leopard-2-esek Ukrajnának adása kapcsán úgy nyilatkozott hétfőn, hogy nincs jó érv, amely megmagyarázná a harckocsik szállításának feltartóztatását. Véleménye szerint az az indok, hogy ez tovább fokozná a háborús feszültségeket, nem lehet kifogás, mert maga Oroszország teszi éppen ezt.

Gabrielius Landsbergis litván külügyminiszter is azon az állásponton van, hogy a tankok szállításával nem lenne szabad tovább várni.

Urmas Reinsalu észt külügyminiszter szerint Németországnak mint „Európa motorjának” különös felelőssége van Ukrajna támogatásában.

Luxemburgi kollegájuk, Jean Asselborn azt mondta, hogy Oroszország megnyerheti a háborút, ha az európaiak nem segítenek Ukrajnának azzal, amire most szüksége van.

Josep Borrell kül-és biztonságpolitikáért felelős uniós képviselő hétfőn reményét fejezte ki, hogy a külügyminiszterek elfogadják azt a javaslatot, miszerint az EU újabb 500 millió euró értékű katonai segélyt küld Kijevnek.

(MTI)

A német külügyminiszter ezúttal válasz nélkül hagyta a Leopardokra vonatkozó kérdést

Az európai uniós tagállamoknak és nemzetközi partnereiknek együttesen meg kell próbálniuk mindent megtenni annak érdekében, hogy Ukrajna megnyerje az Oroszország elleni háborút – jelentette ki Annalena Baerbock német külügyminiszter hétfőn Brüsszelben, az EU-tagállamok külügyminisztereinek tanácskozására érkezve.

Hangsúlyozta: fontos, hogy nemzetközi közösségként mindent megtegyünk annak érdekében, hogy Ukrajna győzzön, és az ukrán népnek újra legyen joga ahhoz, hogy szabadságban és békében éljen.

Az orosz rezsim egész Ukrajnát támadja, Putyin orosz elnök még 11 hónap után sem mondott le az ország elpusztítására irányuló gyilkos tervéről

– jelentette ki.

Annalena Baerbock

nem válaszolt arra az újságírói kérdésre, miszerint Berlin valóban készen áll-e arra, hogy engedélyezze a világ legerősebb harckocsijának számító Leopard típus Ukrajnába szállítását.

A külügyminiszter vasárnap esti nyilatkozatában arról beszélt, hogy nem érkezett még kérés a szövetségi kormányhoz a külföldön értékesített Leopard harckocsik Ukrajnába szállításáról, de ha érkezne, akkor nem állnának a kezdeményezés útjába.

(MTI)

Mélyponton Oroszország és Észtország viszonya

Oroszország hétfőn közölte, leminősíti diplomáciai kapcsolatait nyugati szomszédjával, Észtországgal, amely válaszul távozásra szólította föl a tallinni orosz nagykövetet.  

Oroszország azután döntött a kapcsolatok leminősítéséről, hogy az észt főváros, Tallinn helyet adott egy Ukrajna támogatásáról szóló tanácskozásnak, illetve arra kényszerítette az orosz nagykövetséget, hogy csökkentse dolgozói számát.

Moszkva szintén közölte az észt nagykövettel, hogy februárban távoznia kell, ezután mindkét országot egy-egy ideiglenes ügyvivő fogja képviselni a másik ország fővárosában.

Oroszország „oroszellenességgel” vádolta Észtországot.

(Reuters, CNN)

Még évekbe telhet, mire sikerül leválnia a németeknek az orosz gázról

A német gazdasági minisztérium szerint az ország még messze van attól, hogy teljes mértékben helyettesíteni tudja az orosz csővezetékes gázt, miután várhatóan a következő években még nem lesz elegendő LNG-termelő kapacitás a világon a rohamosan növekvő kereslet kielégítésére - írja a Bloomberg.

Tovább a cikkhez

Videó: komoly akadályba ütköztek az orosz gyártmányú páncélosok

Újabb videófelvétel került fel a közösségi csatornákra, amely azt mutatja, az enyhe téli időjárás nem kedvez a hadműveletek véghezvitelében. A méteres sárban még a „könnyűnek” számító szovjet korszakból származó páncélosok is elsüllyednek, amelyek kiszabadítása kisebb mentőakciókat igényel a fegyveres erők részéről.

Tovább a cikkhez

Zárulnak az ajtók: kőkeményen odacsaptak az oroszoknak az egyik legfontosabb európai fővárosban

A Kreml által támogatott RT tévécsatorna francia ága bezár, miután a francia kormány befagyasztotta bankszámláit - jelentette be szombaton Hszénia Fedorova, az RT France elnöke és hírigazgatója.

Tovább a cikkhez

Ez eldőlt: Lengyelország német engedély nélkül is küldi a Leopardokat Ukrajnának

Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök hétfőn azt mondta, Németország jóváhagyása a német gyártmányú lengyel Leopard tankok Ukrajnába küldésére másodlagos jelentőségű, mivel országok egy koalíciójának részeként Lengyelország ezt engedély nélkül is megteheti – írja a Reuters.

Tovább a cikkhez

Fehéroroszország szerint 17 ezer ukrán katonát vontak össze közös határuk közelében

Ukrajna 17 200 katonát csoportosított a Fehéroroszországgal közös határnál – közölte a fehérorosz állami határbizottság (GPK) az SZB Belarusz Szegodnya című helyi lap hétfői jelentése szerint.

A cikk szerint a fehérorosz határnál az Európai Unió szomszédos országai és Ukrajna fegyveres alakulatai mintegy 23 500 főt állomásoztatnak. A legtöbbet, 17 200-at Ukrajna, míg Lengyelország 3 700-at.

A testület megállapította, hogy a fehérorosz határ mentén a szomszédos országok folytatják a „vasfüggöny” építését, amely nemcsak helyhez kötött műszaki építményekből és kerítésekből áll, de délen aknamezők is részét képezik. Idén január elsejéig több mint 980 kilométernyi különböző típusú műszaki akadályt építettek ki, ebből Lengyelország 202, Litvánia 553, Lettország 86, Ukrajna 141 kilométernyit – számolt be a határvédelmi hatóság.

Fehéroroszország területén pilóta nélküli repülő eszközökkel is folyik légi felderítés. Az ukrajnai háború kezdete óta 463 drónrepülést regisztráltak Fehéroroszország államhatára mentén a GPK jelentése szerint.

Korábban Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök arról beszélt, hogy Ukrajna 15 ezer fős fegyveres alakulatot vont össze Fehéroroszország határánál.

A GPK elnöke, Anatolij Lappo tavaly november közepén arról számolt be, hogy az ukrán biztonsági erők szinte az összes hidat felrobbantották Homel és Mozir települések térségében, és megkezdték az összes híd felrobbantását Volhínia (Voliny) irányában is.

Korábban a határbizottsága azt közölte, hogy a fehérorosz fél válaszlépésként megerősített építményeket emelt, aktívan alkalmaz védelemtechnikai eszközöket, és a munkálatokba bevonta a területi határőrizeti szervek harcászati egységeit is.

(MTI)

Búcsúzna a hatalomtól Putyin? – Megszólalt a Kreml

Dmitrij Peszkov Kreml-szóvivőt hétfőn arról kérdezték, kíván-e indulni Vlagyimir Putyin a 2024-es elnökválasztáson – írja a Reuters.

Tovább a cikkhez

Újra lecsapott a HIMARS Kadijivkában, ezúttal egy csecsen fegyveresek által használt épületre

Ukrán csapatok HIMARS rakéta-sorozatvetővel mértek csapást egy gyógyszerraktárként használt épületre a Luhansz megyei Kadijivkában – írja a CNN.

Tovább a cikkhez

Itt a bejelentés: Oroszország hajlandó előfeltételek nélkül tárgyalni Ukrajnával

Minden jogi és gyakorlati előfeltétel nélkül hajlandó tárgyalni Ukrajnával Oroszország – mondta Dimitrij Peszkov Kreml-szóvivő az orosz sajtónak.

Tovább a cikkhez

Csúnya baki: saját magát kellett helyretennie a nagy visszatérésre készülő elnökjelöltnek

Andrej Babiš volt kormányfő, jelenlegi cseh elnökjelölt egy vasárnap esti vitaműsorban föltett kérdésre azt válaszolta, nem küldene cseh katonákat a balti államok vagy Lengyelország megsegítésére, amennyiben támadás érné őket. Később a Twitteren volt kénytelen módosítania álláspontját, a NATO 5. cikkelye értelmében ugyanis Csehország is köteles segíteni, amennyiben egy NATO-tagországot támadás ér.

Tovább a cikkhez

Súlyos vád: az egész világra veszélyes, ahogy az ukránok védik az amerikai szuperfegyvereiket

Az orosz hírszerzés hétfőn megvádolta Ukrajnát, hogy a nyugatról szállított fegyvereket, többek között HIMARS rendszereket tárol az ország atomerőműveiben, így védve őket egy orosz ellencsapás lehetőségétől, kockáztatva egy nukleáris katasztrófa lehetőségét – írta meg a Reuters.

Tovább a cikkhez

Ez nem fog tetszeni Putyinnak: ritka beismerést tett Oroszország egyik leggazdagabb embere

Vlagyimir Potanyin, a nikkel- és paládiumbányászattal és feldolgozással foglalkozó Nornickel vezére, Oroszország egyik leggazdagabb embere hétfőn kijelentette, hogy az orosz gazdaságot sújtó nyugati szankciók miatt kénytelen átdolgozni a vállalati stratégiáját, és szorosabb kapcsolatokat épít ki olyan országokkal, mint Kína, Törökország és Marokkó - írta meg a Reuters.

Tovább a cikkhez

Videó: ennyi maradt Szoledárból

Gyenyisz Pusilin, a függetlenségét egyoldalúan kikiáltó, tavaly szeptemberben pedig illegálisan Oroszországhoz csatolt Donyecki Népköztársaság vezetője ellátogatott Szoledár városába, amelynek elfoglalását január 11-én jelentette be a küzdelmek oroszlánrészét vívó Wagner-csoport.

Tovább a cikkhez

Ő lenne az új Raszputyin? Reagált a pletykára a rettegett Wagner-vezér

A Wagner-csoportot vezető Jevgenyij Prigozsin válaszolt a közte és az utolsó cár fiát vérzékenység miatt kezelő Raszputyin szerzetes közötti összehasonlításokra. Az orosz zsoldosfőnök úgy fogalmazott, hogy az ő feladata nem a vérzés csillapítása, hanem Oroszország ellenségeinek vérének ontása. Prigozsin csínytevő gyerekhez hasonlította Amerikát, amelynek szerinte bocsánatot kell kérnie - számolt be a Reuters.

Tovább a cikkhez

Nagyon feldühödtek az oroszok Amerikára, hamarosan veszélyesebb hely lehet a világ

Nincs szó egyelőre arról, hogy Oroszország és Amerika a nukleáris fegyverek számát korlátozó Új START egyezmény meghosszabbításáról tárgyaljon, az orosz fél szerint egyelőre erről nem is nagyon lehet szó az Egyesült Államok „eszkalációs trendje” miatt – írja a Reuters.

Tovább a cikkhez

Az EU az elkobzott orosz vagyonból pénzelné Ukrajnát

Az Európai Tanács elnöke sürgeti a tagállamokat, hogy folytassák a tárgyalásokat az orosz jegybanktól elkobzott 300 milliárd dollár értékű eszköz felhasználásáról. Az uniós tervek szerint Ukrajna újjáépítésére folyósíthatnák a szankciók által lefoglalt vagyont.

Tovább a cikkhez

Hírszerzési jelentés: csip-csup ügyekkel foglalkozik Geraszimov, egyesek már bohózatnak nevezik, amit csinál

A brit védelmi minisztérium hétfőn is közzétette szokásos hírszerzési jelentését.

Tovább a cikkhez

Zelenszkij: 2023-ban Ukrajna megnyerheti a háborút, de ehhez két dolog szükséges

2023-ban Ukrajna meg tudja nyerni a háborút – mondta Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a Kyiv Independent tudósítása szerint.

Tovább a cikkhez

Egyszerű, de nagyon hatékony megoldást találtak az ukránok a rettegett orosz Lancet-drónok ellen

Több esetben is előfordult, hogy a harcjárművek fölé kifeszített álcaháló megfogta az orosz Lancet-drónokat, amikor ukrán harcjárműveket támadtak – úgy néz ki, ezt a megoldást elkezdték tudatosan használni a kamikaze-drónok ellen az ukrán fegyveres erők.

Tovább a cikkhez

Erődemonstrációra készül a hiperszonikus rakétákkal fölszerelt Admiral Gorskov

Az orosz TASZSZ hírügynökség jelentése szerint az új generációs Cirkon hiperszonikus rakétákkal fölszerelt Admiral Gorskov hadihajó a kínai és a dél-afrikai haditengerészettel közös hadgyakorlaton fog részt venni februárban – írja a Reuters.

Tovább a cikkhez

Korrupciós vádak érik az ukrán felsővezetést, Zelenszkij gyors fellépést ígért

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök kijelentette, nem tűri a korrupciót, és még a héten kulcsfontosságú döntéseket hoznak ebben az ügyben – írja a Reuters. Az államfő kijelentései azután hangzottak el, hogy az ukrán kormány több tagja is korrupciós ügybe keveredett.

Tovább a cikkhez

Ennyien érkeztek vasárnap Ukrajnából Magyarországra

Magyarország területére 2023. január 22-én 0 óra és 24 óra között az ukrán–magyar határszakaszon 4419 fő lépett be. A román–magyar határszakaszon belépők közül 5458 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett.

A beléptetettek közül a rendőrség 141 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, ami 30 napig érvényes. Ezen időtartamon belül kell felkeresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzése érdekében.

Az ukrajnai háború elől 2023. január 22-én 80 ember, köztük 44 gyermek érkezett Budapestre vonattal.

(MTI)

Itt az áttörés? – Fontos kijelentést tett a német külügyminiszter a Leopard harckocsikról

Annalena Baerbock német külügyminiszter vasárnap este egy francia tévécsatornának azt mondta, Németország nem fog Lengyelország útjába állni, ha az Leopard-2-es tankokat akar küldeni Ukrajnának – írja a Reuters.

Tovább a cikkhez

Új offenzívára készülnek Ukrajnában, folytatódik a vita a harckocsikról – Háborús híreink hétfőn

Továbbra is a Donyeck megyei Bahmut a leghevesebb harcok színtere, de jelentések szerint az oroszok Zaporizzsja megyében is támadást indítottak. Ukrajnában egy újabb, tavaszi orosz offenzívára készülnek, a védekezéshez a megtámadott az országnak nagyszámú nyugati harckocsira lenne szüksége. Németország egyelőre nem döntött az Ukrajnának szánt Leopard 2-es harckocsik ügyében, amiért éles kritikákat kapott szövetségeseitől. Arról viszont már sikerült döntést hozni, hogy Lengyelországban megkezdődik az ukrán katonák kiképzése a Leopard 2-es harckocsik kezelésére. Franciaország nem zárja ki, hogy Leclerc típusú harckocsikat szállít Ukrajnának támogatásul az Oroszország elleni háborúban – mondta vasárnap Emmanuel Macron francia államfő Olaf Scholz német kancellárral közösen tartott sajtótájékoztatóján Párizsban.

Vasárnapi hírfolyamunk itt olvasható:

Címlapkép: Ukrán harckocsi Sziverszkben 2022. január 21-én. Spencer Platt/Getty Images

havazás városban
pf_forint_10000_768x434px_getty-20200823
chatgpt chatrobot mesterséges intelligencia ai robot chatbot
tosz-1a termobárikus nehéz lángszóró mlrs rakétatüzérség tüzérség orosz ukrán háború ukrajna
ice vonat
david pressman
Díjmentes online előadás
Megmutatjuk hogyan tudsz kezdőként a forinttal kereskedni.
Díjmentes online előadás
Mik a tőzsde alapjai, hogyan válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát?
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Senior Privát Bankár (Miskolc)

Senior Privát Bankár (Miskolc)
2023. március 21.
Agrárium 2023
2023. március 8.
Biztosítás 2023
2023. március 30.
Építőipar 2023
2023. április 25.
Sustainable Tech 2023
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
tosz-1a termobárikus nehéz lángszóró mlrs rakétatüzérség tüzérség orosz ukrán háború ukrajna