Előfizetői tartalom

Kiderült: tovább eshet az ukrán gabonatermés idén, de azért felcsillant a remény is

MTI
A 2021-es rekordtermésnek csak közel a felével, de még a 2022-es termésnél is kevesebb gabonával lehet idén számolni Ukrajnában – jelezte szerdán ukrán gazdasági miniszterhelyettes. A számol nyelvén ez azt jelenti Denis Kudin elmondása alapján, hogy a 2021-es 86 millió tonnáról 2022-ben 51 millióra esett termés idén 49,5 millióra csökkenhet. Ez azonban érdemben magasabb előrejelzés, mint azt a minap az ukrán mezőgazdasági termelők vázolták (35-40 millió tonna), így ez felcsillantotta a reményeket is. Az ukrán gabonatermés várható alakulása nemcsak a globális élelmezés szempontjából kulcsfontosságú téma, hanem a beözönlő ukrán importgabona miatt Magyarországon is, ami súlyos zavarokat okozott itthon a gabonakereskedelemben.

A 49,5 millió tonnás friss ukrán előrejelzés a 2021-ben rekordmennyiségű termésnek alig több mint a fele, ugyanis az orosz invázió miatt az ország kelet, déli és északi részén hatalmas területek kerültek orosz ellenőrzés alá, és a termőföld egy részén egyelőre nem lehet termelést folytatni. Denis Kudin szerint a minisztérium még kisebb termés mellett sem tartja szükségesnek...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés