Előfizetői tartalom

Kiszivárgott: Németországból is pénzelik Putyin hadigépezetét

Portfolio
Egy németországi oroszbarát aktivistákból álló csoport pénzt adományozott az Ukrajnában harcoló orosz hadsereg egyik hadosztályának, és a kommunikációs eszközök vásárlására fordították - derül ki a hadosztály egyik tisztjének a szervezőkkel váltott üzeneteiből, melyek a Reuters kezébe jutottak.

A csoportot vezető házaspár, Elena Kolbasnikova és Max Schlund tavaly év végén személyesen adta át az összegyűjtött 500 eurót az orosz tisztnek. Üzeneteikből kiderül, hogy tudták, a pénzből távközlési felszereléseket fizettek - az Európai Unió szankciói ellenére, amelyek korlátozzák az ilyen felszerelések szállítását az orosz hadseregnek.

A Reuters szerint Kolbasnikova és Schlund azon németországi személyek közé tartozik, akik Moszkva-barát álláspontot képviselnek, miközben nem titkolt kapcsolatokat tartanak fenn az orosz állammal, szankciókkal sújtott orosz szervezetekkel vagy a szélsőjobboldallal.

Kolbasnikova és Schlund jegyeket kapott az orosz állami kulturális promóciós ügynökség berlini részlegétől, hogy Moszkvába utazzanak egy Vlagyimir Putyin orosz elnök által tartott konferenciára. Berlini ügyészek azóta közölték, hogy vizsgálatot folytatnak az ügynökség berlini irodája ellen.

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés