Előfizetői tartalom

Egyszerűen összeomlott az Ukrajnát támogató amerikai zsoldosbrigád, nagyon durva problémák álltak a háttérben

Huszák Dániel
Pár napja jött a hír, hogy „jogi eljárások miatt” átmenetileg feloszlik a Mozart-csoport, amely talán a legnagyobb és legismertebb amerikai zsoldoscsoport volt Ukrajnában. A "cég" vezetője, Andrew Milburn nyugalmazott amerikai tengerészgyalogos-ezredes eleinte arra utalt, hogy csupán nevet váltanak, de a New York Times nagyon részletes cikket közölt bennfentes információk alapján a katonai magánvállalat (PMC) életéről, mely alapján egészen más kép rajzolódik ki. A cikkből világosan kiderül, hogy a Mozart-csoport régóta komoly kihívásokkal küzdött, a finanszírozási gondok mellett a személyi állománnyal is súlyos problémák voltak, elsősorban magával Milburn-ezredessel is.

A Mozart-csoportról többször is írtunk korábban: a többnyire amerikai önkéntesekből álló katonai magánvállalat (PMC) valamikor 2022 tavaszán alakult meg. Ukrajnában tevékenykedtek, állítólag a harcokban nem vettek részt, hanem ukrán katonák kiképzését és civilek műveleti területről való kimenekítését segítették. A Mozart-csoport elnevezés amúgy fricska az orosz...

Kedves Olvasónk!

Az Ön által keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött.

Cikkarchívum előfizetés

2 223 Ft / hónap

  • Portfolio.hu teljes cikkarchívum
  • Kötéslisták: BÉT elmúlt 2 év napon belüli kötéslistái