Előfizetői tartalom

Egyszerűen összeomlott az Ukrajnát támogató amerikai zsoldosbrigád, nagyon durva problémák álltak a háttérben

Pár napja jött a hír, hogy „jogi eljárások miatt” átmenetileg feloszlik a Mozart-csoport, amely talán a legnagyobb és legismertebb amerikai zsoldoscsoport volt Ukrajnában. A "cég" vezetője, Andrew Milburn nyugalmazott amerikai tengerészgyalogos-ezredes eleinte arra utalt, hogy csupán nevet váltanak, de a New York Times nagyon részletes cikket közölt bennfentes információk alapján a katonai magánvállalat (PMC) életéről, mely alapján egészen más kép rajzolódik ki. A cikkből világosan kiderül, hogy a Mozart-csoport régóta komoly kihívásokkal küzdött, a finanszírozási gondok mellett a személyi állománnyal is súlyos problémák voltak, elsősorban magával Milburn-ezredessel is.

A Mozart-csoportról többször is írtunk korábban: a többnyire amerikai önkéntesekből álló katonai magánvállalat (PMC) valamikor 2022 tavaszán alakult meg. Ukrajnában tevékenykedtek, állítólag a harcokban nem vettek részt, hanem ukrán katonák kiképzését és civilek műveleti területről való kimenekítését segítették. A Mozart-csoport elnevezés amúgy fricska az orosz...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés