Előfizetői tartalom

Véget érhet valaha a fél évszázados megosztottság? – Meglepetésjelöltek csapnak össze az uniós tagállamban

Vasárnap Ciprus szigetének szavazásra jogosult állampolgárai február 5-e után másodszor járulnak az urnákhoz, miután az elnökválasztás első fordulójában a 14 jelölt közül egyik sem szerezte meg a szavazatok 50 százalékát. Két jelölt csap össze: az egykori külügyminiszter, de pártjával, a jelenlegi kormánypárt Demokratikus Összefogással (DISY) szakított Nikosz Hrisztodulidisz, illetve a kommunista Ciprusi Nép Haladó Pártja (AKEL) által támogatott, szintén független Andreasz Mavrojannisz. Bárki is győzzön, továbbra is az egyik legfontosabb ügy lesz a sziget északkeleti egyharmadát birtokló, szakadár Észak-ciprusi Török Köztársasággal az utóbbi években megbicsaklott tárgyalások folytatása.

Második fordulós párbaj a legnépszerűbb párt kihagyásával

A ciprusi elnökválasztás első, február 5-i fordulójában Nikosz Hrisztodulidisz végzett az élen 32 százalékkal, aki 2018 és 2022 között a most távozó elnök, Níkosz Anasztasziádisz kormányában a külügyminiszteri posztot töltötte be. Az elnökjelölt azonban szakított pártjával, a jelenlegi kormánypárt Demokratikus Összefogással (DISY), és több kisebb párt támogatásával indult el független jelöltként.

Bár szinte mindenki a harmadik helyre várta, második helyen, 29,6 százalékkal szintén egy független jelölt, Andreasz Mavrojannisz végzett, aki igazi karrierdiplomata: volt hazája írországi és franciaországi nagykövete, az ENSZ-hez, majd az Európai Unióhoz delegált állandó képviselője, Európa-ügyi miniszterhelyettes, illetve a görög közösség főtárgyalója a Ciprus szigetének újraegyesítését célzó, 2015 és 2017 közötti eredménytelen tárgyalásokon. A mostani elnökválasztáson a kommunista Ciprusi Nép Haladó Pártja (AKEL) támogatja, amely a sziget megosztottságának föderális megoldása mellett áll. A felmérések szerint ugyanakkor Mavrojannisznak nem sok esélye van a győzelemre: Hrisztodulidisz 61:39 százalékos arányban győzné le őt.

A maga 26,3 százalékával nagy meglepetésre a harmadik helyre szorult, ezzel kiesett a versenyből a jelenlegi elnök által támogatott Avérof Neofítu, a DISY elnöke, ezzel az a helyzet állt elő, hogy a közvélemény-kutatásokban vezető, illetve a jelenlegi kormányt adó jobboldali pártnak nem lesz képviselete az elnökjelölti küzdelemben. A DISY szerdán bejelentette, egyik jelöltet sem támogatja a második fordulóban, híveinek azt mondta, saját lelkiismeretük szerint voksoljanak.

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés