Előfizetői tartalom

Tragikus állapotba került Európa egyik vezető hadereje – Már a NATO-nak is szemet szúrtak a problémák

A brit haderő öt napig sem bírná lőszerrel egy ukrajnai konfliktushoz hasonló intenzív háborúban, a brit hadsereg már nem számít élvonalbeli fegyveres erőnek, a brit önjáró tüzérség és páncéltörő képesség pedig gyakorlatilag elpárolgott az Ukrajnának szánt fegyveradományok miatt – mindez csupán néhány erősebb kommentár a brit haderővel kapcsolatosan nyugati politikusok, NATO-vezetők részéről. Az igazság az, hogy az egykor világszinten is meghatározó tényezőnek számító brit fegyveres erők már régóta küzdenek finanszírozási problémákkal, egyes technikai képességek hiányával, illetve a személyi állomány folyamatos csökkenésével, de az 1990-es évek óta egyre súlyosabbá váló gondokkal egyelőre úgy tűnik, még a mostani, „háborús időkben” regnáló kormány sem akar foglalkozni.

Öt napig se bírná a brit haderő, amit Ukrajna elvisel? Brit katonák Afganisztánban. Az előtérben jól látható az L85-ös gépkarabély, melyet számos szakértő mindenféle modernizáció ellenére a világ egyik legrosszabb elsővonalbeli gépkarabélyának tart. Fotó: PO(Phot) Hamish Burke/MOD, OGL v1.0OGL v1.0, via Wikimedia Commons Az elmúlt hetek során kifejezetten kemény...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés