Előfizetői tartalom

Ömlenek a tankok Ukrajnába, de van pár dolog, aminek nagyon nem fognak örülni Kijevben

Ukrajnának 200-300 modern NATO-harckocsira lenne szüksége ahhoz, hogy kitolja az orosz haderőt a Donbaszból és a Krímből – mondta ezt az ukrán katonai vezérkar még az év elején. Egy ideig úgy tűnt, hogy teljesülni fog Ukrajna vágya – sorra jöttek a felajánlások a NATO-országok vezetőitől, elsősorban Leopard 2-es harckocsik transzferjéről. Miután Berlin heves politikai csatározás után engedélyezte a tankok exportját, a lelkesedés gyorsan elfogyott: most, március elején nagyon úgy néz ki, hogy a remélt Leopard 2-es állomány csupán töredékét kapja meg Ukrajna a tervezett tavaszi offenzívához. Az év végére még akár meg is lehet a remélt 200-300 tank, de most úgy fest, hogy a valódi, modern harckocsinak számító Leopard 2A6-osból, a Challenger 2-esből, illetve M1A2 Abramsből csak minimális mennyiség fog Ukrajnába kerülni, az ukrán harckocsizókat továbbra is döntő túlsúllyal hidegháborús technológiával fogják felszerelni. Leopard 1-esekkel és kipofozott lengyel T-72-esekkel pedig nem lehet megnyerni ezt a háborút.

A vártnál szerényebb lett a „Leopard-koalíció” A Bundeswehr Leopard 2A6-osai lőgyakorlaton. Most úgy néz ki, ebből a modern harckocsitípusból csak minimális mennyiséget fog kapni Ukrajna. Fotó: 7th Army Training Command from Grafenwoehr, Germany, CC BY 2.0, via Wikimedia Commons Ukrajna a háború kezdete óta erőteljesen lobbizik azért, hogy modern, NATO-országok által...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés