Előfizetői tartalom

A mai napig megoldatlan a háború egyik legnagyobb rejtélye - Mégis, hogy lehet erre képes Ukrajna?

A modern háborúk egyik régóta ismert alaptézise a légi fölény kialakításának fontossága: vagyis, ha valaki megtámad egy országot, első körben a döntéshozó központok mellett mindenképpen a reptereket, légvédelmi bázisokat támadja meg, annak érdekében, hogy uralma alá vonja a légteret. Oroszország Ukrajna elleni inváziója több mint egy éve tart, azonban Oroszország még mindig nem uralja Ukrajna légterét, sőt, még az ukrán katonai repülés is aktív, annak ellenére, hogy az ellenséges légierő totális megsemmisítését Oroszország már az invázió első napján bejelentette. Az ukrán légvédelem aktivitása egyértelműen megmagyarázható azzal, hogy a NATO folyamatosan pótolja azokat a légvédelmi eszközöket, melyeket az ukránok elvesztenek, az viszont, hogy az ukrán légierő még mindig tevékenyen részt vesz a harcokban, egy olyan enigma, ami a háború kezdete óta foglalkoztatja az elemzőket.

A 2022. február 24-ei orosz invázió egyik első lépése az volt, hogy az orosz haderő nagy hatótávolságú rakétarendszerekkel támadta meg Ukrajna repülőtereit. Az orosz védelmi minisztérium már aznap bejelentette, hogy az összes ukrán repülőteret működésképtelenné tették, így az ukrán légierő lényegében harcképtelenné vált. Hamar világossá vált, hogy a légtér...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés